VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit: Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje entiteta

Dodao je da se političari iz RS nisu odrekli secesionističkih politika, već su u posljednje vrijeme intenzivirali svoje aktivnosti

Kristijan Šmit. Fena

FENA

15.11.2023

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je danas u Sarajevu da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje entiteta, ali da je, ipak, suverenitet i teritorijelni integritet zemlje konstantno pod prijetnjom, kao i funkcionisanje institucija.

Prioriteti u radu

U svom izlaganju s nazivom "Dejtonski mirovni sporazum i perspektive za budućnost BiH" na 105. Rose - Roth seminaru, Šmit je podsjetio da je Dejtonski sporazum donio novi Ustav i da je Ured visokog predstavnika u vremenu neposredno nakon rata značajno doprinio u stvaranju strukture za funkcionisanje zakonodavstva.

- Suprotstavljenje napadima na Dejtonski sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine i institucionalni poredak i dalje su prioritet u mom radu - istakao je Šmit

Dodao je da se političari iz RS nisu odrekli secesionističkih politika, već su u posljednje vrijeme intenzivirali svoje aktivnosti.

- Ja ne mogu praviti kompromise kada je riječ o Dejtonskom sporazumu, jer je to moj mandat koji shvatam vrlo ozbiljno - naveo je Šmit.

Poručio je da je neophodno spriječiti nazadovanje u procesu reformi, razvoja demokratije i vladavine prava.

Ubrzati provođenje reformi

Šmit smatra da je sada vrijeme da BiH ubrza provođenje reformi, jer je približavanje Evropskoj uniji cilj kojem svi težimo.

Naglasio je da je još mnogo posla ostalo da bude urađeno, jer ovo je zemlja u kojoj još nije dovoljno učinjeno o pitanju korupcije, vladavine prava i izbornih prevara.

PSBiH domaćin je 105. Rose-Roth Parlamentarne skupštine NATO-a u čijem radu učestvuje gotovo 130 registriranih sudionika među kojima su parlamentarci PSNATO-a, članovi Delegacije PSBiH u PSNATO-u, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, članovi Kolegija Predstavničkog i Doma naroda PSBiH i ministri iz Vijeća ministara BiH s predsjedavajućom Borjanom Krišto na čelu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktori policijskih agencija, kao i komandantica NATO štaba Sarajevo generalica Pamela McGahа, diplomatski predstavnici i stručnjaci iz BiH i prestižnih evropskih institucija.

Rose Roth program saradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose Roth inicijative jeste jačanje razvoja parlamentarne demokratije u zemljama CEE korištenjem PSNATO-a kao mehanizma u međuparlamentarnoj saradnji i podršci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.