BRISEL

Bradara na konferenciji EPP-a o zapadnom Balkanu govorila o situaciji u BiH

EPP ima dugu tradiciju organiziranja ove konferencije na godišnjem nivou

Sa konferencije. Kabinet predsjednice FBiH

FENA

16.11.2023

Konferencija Kluba zastupnika Evropske pučke stranke o temi zapadnog Balkana održana je u Evropskom parlamentu u Briselu. Iz Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovala jedino predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, dopredsjednica HDZ- BiH, stranke koja je pridruženi član grupacije s pravom glasa.

EPP ima dugu tradiciju organiziranja ove konferencije na godišnjem nivou, a cilj je okupiti partnere istomišljenika i poticati istinsku razmjenu mišljenja s političkom porodicom EPP-a.

Ovogodišnja Konferencija grupe održana je o temi "Zapadni Balkan: Integracija prije pristupanja".

Bradara je kao uvodničar drugog panela govorila o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u svjetlu posljednjeg Izvještaja Evropske komisije, o provedbi prošlogodišnjih Općih izbora, potrebi izmjene Izbornog zakona te boljoj atmosferi unutar političkih partnera u Federaciji, naporima Vijeća ministara te na koncu, podršci javnosti prema EU procesima - saopćeno je iz Kabineta predsjednice FBiH Lidije Bradara.

O temi izazova i razdora u regiji, Bradara je kazala kako su naše pojedinačne kao i zajednička historija vrlo složeni i da ta činjenica opterećuje i međusobne odnose, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i u regiji.

- S druge strane, naše ambicije za budućnost su velike i jednake. Svi želimo biti dijelovi velike evropske porodice, kojoj, svi to vjerujemo, bezuvjetno pripadamo - kazala je, između ostalog, Bradara koja je prethodna dva dana učestvovala i na Političkoj skupštini EPP-a te se susrela s članovima Misije BiH pri Evropskoj uniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.