FUNKCIONER PDP-A

Crnadak tvrdi da se Dodik sastao sa Šmitom i napravio dogovor prema kojem neće biti presuđen

Dodik i SNSD će postepeno ublažiti retoriku i započeti "otopljavanje" atmosfere u RS prema Šmitu, navodi Crnadak

Igor Crnadak. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S.

16.11.2023

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak tvrdi da se predsjednik RS Milorad Dodik sastao s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

On tvrdi da ova informacija nije paušalna i sastoji se od konkretnih stvari.

- Zato sam odlučio da javno objavim glavne elemente dogovora Dodik-Šmit, onako kako sam ih dobio:

1. Dodik i SNSD će postepeno ublažiti retoriku i započeti "otopljavanje" atmosfere u RS prema Šmitu. S tim ciljem Šmit će gostovati na RTRS-u, što je već realizovano.

2. Funkcioneri SNSD-a će serijom izjava stvarati ambijent da je Šmit realnost koja se mora uvažiti, što je već započelo izjavom Srđana Mazalice da "ne priznajemo Šmita, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje". Na taj način funkcioneri SNSD-a će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u RS na "novu realnost", kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Šmita ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Srpskoj.

3. Zakon o nepokretnoj imovini RS, koji je Vlada Republike Srpske povukla sa dnevnog reda pretposljednje sjednice Narodne skupštine, neće biti vraćen u proceduru i neće biti usvojen.

4. Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mjera zabrane političkog djelovanja.

5. Dogovoreno je da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora, čime će se SNSD omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana - naveo je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.