TRI OSOBE NA CRNOJ LISTI

Evo šta podrazumijevaju američke sankcije prema bliskim Dodikovim saradnicima

Finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti s kažnjenim licima mogu se izložiti sankcijama

Dodik i Đokić. Twitter

16.11.2023

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisao je danas Petra Đokića, Duška Perovića i Savu Cvijetinovića, bliske Miloradu Dodiku.

Iz OFAC-a su pojasnili da sva imovina i interesi u imovini tih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. 

- Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od jedne ili više sankcionisanih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini sankcionisanih ili na drugi način sankcionisanih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje sankcionisane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti s kažnjenim licima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje - naveli su iz OFAC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.