PREVIRANJA

Mogli bi postati najveći gubitnici izbora: Hoće li NES ostati i bez Krajine

Odnosi između SDA i NES-a su trenutno poljuljani, jer je SDA u HNK odlučila biti dio vlasti, a NES su ostavili u opoziciji

Ružnić: Pada li Vlada USK. Fena

16.11.2023

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao „Dnevni avaz“, u Unsko-sanskom kantonu se razmatra mogućnost izbacivanja NES-a iz vlasti.

Riječ je o stranci koja najveću snagu crpi u ovom kantonu, gdje je u prethodnom periodu bila nezaobilazan faktor i trenutno broji osam zastupnika u Skupštini USK, ali i mjesto premijera. S obzirom na to da i SDA ima osam zastupnika, a Skupština ovog kantona broji 30 zastupnika, u slučaju izbacivanja NES-a iz vlasti, SDA je nužan partner.

Nova većina

Odnosi između SDA i NES-a su trenutno poljuljani, jer je SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučila da bude dio vlasti, a NES su ostavili u opoziciji.

Povodom navoda o formiranju nove većine, pozvali smo zastupnika SDP-a u Skupštini USK Almina Hopovca, koji je dio opozicionog bloka B-4, koji, osim njegove stranke, čine POMAK, Naša stranka i NiP, a za kojeg se očekuje da bi mogao formirati vlast zajedno sa SDA.

- Zvaničnih razgovora još nije bilo, ali naravno da se mi kao blok B-4 u Skupštini USK ponašamo opoziciono i radimo već duži period na tome da preuzmemo odgovornost što se tiče Vlade USK - ističe Hopovac.

Sve opcije

Upitan postoji li mogućnost isključivanja NES-a iz vlasti, a pravljenja većine sa SDA, on ističe da je to matematički moguće.

Hopovac: Sve moguće. SDP BiH

- U našem bloku imamo 10 zastupnika, a SDA ima osam, većina je 16 zastupnika, tako da su sve opcije na stolu - navodi Hopovac za „Avaz“.

Šta znači saradnja sa SDA

Ukoliko dođe do realizacije ovakvog rješenja, ispostavit će se da će NES biti samo još jedna stranka koja će na svojoj koži osjetiti šta znači saradnja sa SDA.

Zbog dogovora sa SDA pristali su da ne budu dio nove većine na nivou Federacije BiH, vjerovatno zbog uvjeravanja da trojka bez njih neće imati potrebnu većinu. Nakon prijedloga predsjednika SDA za formiranje zajedničkog bloka SDA, NES-a, DF-a i SBiH izvisili su i u HNK, a, ukoliko dođe do rušenja većine u USK, NES-a praktično više neće nigdje biti.

Ostat će na jednoj ministarskoj poziciji u ZDK i BPK, što sigurno neće zadovoljiti njihove apetite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.