DIJELJENJE SOCIJALE

Šta Nihad Uk obećava građanima Sarajeva: Ambiciozniji plan ima poslovođa prodavnice

Hvala za besplatne udžbenike i prijevoz za studente, ali niko na tome nije metropolu napravio

Uk: Radit će za viziju metropole. Facebook

17.11.2023

Izvršena je rekonstrukcija Vlade KS imenovanjem četiri nova ministra. Nihad Uk potvrđen je za novog, starog premijera Kantona Sarajevo.

Uk je u svom ekspozeu naglasio da je vođen vizijom Sarajeva kao evropske metropole.

Ipak, Sarajevo danas teško da može ispuniti taj standard. Sarajevo je danas grad bez klupskog prvaka u maloj i nerazvijenoj državi BiH, barem ne u nekom sportu koji je važan i popularan, bez pristojnog stadiona, koncertne dvorane, ozbiljnije muzičke produkcije, sjedišta multinacionalnih kompanija su u Zagrebu i Beogradu...

Manjak ambicije

Problem smeća se gomila kako godine vlasti odmiču, pa su pojedina naselja doslovno pretprana. Prva transverzala, nakon konačnog pomjeranja s mrtve tačke u mandatu Marija Nenadića, ponovo je zastala te se danas puževom brzinom vrše povremeni radovi. S dolaskom zime Sarajevo je ponovo ušlo u red najzagađenijih gradova u Evropi, a vlast trojke je, uprkos brojnim, posebno ekološki privlačnim pričama, vrlo malo uradila da to promijeni. Veće strane investicije grad i dalje zaobilaze, iako su pompezno najavljivane, pa je u ime promocije Sarajeva trojka na sajmu u Dubaiju skršila čak i nekoliko miliona maraka. U gradu nema novih većih i značajnijih kulturnih i društvenih događaja, a Sarajevo Film Festival jedna je od rijetkih manifestacija zahvaljujući kojoj je Sarajevo još prepoznatljivo u svijetu.

Najava Uka da će Sarajevo ići ka viziji metropole ulijeva povjerenje, no sudeći prema ekspozeu koji je izložio Skupštini Kantona Sarajevo, teško da ćemo to s ovakvim programom doživjeti. Naime, ozbiljniji program za rast i razvoj možemo pronaći kod poslovođe osrednje prodavnice, nego što smo mogli vidjeti u njegovom ekspozeu.

Šta Uk planira s gotovo 1,5 milijardom budžeta koju njegova Vlada ima na raspolaganju?

Kozmetički potezi

Zaključak koji se može izvući jeste da Uk nastavlja s politikom kozmetičkih poteza i dijeljenja socijale, kako bi se kupila podrška naroda. U ekspozeu Uk je kao najvažnije ciljeve istakao subvencioniranje kupovine stanova za mlade, besplatne udžbenike za učenike, kao i prijevoz za studente, subvencije za avionilije, Štetine tramvajske pruge, otvaranje poslovnih zona, a najambiciozniji infrastrukturni projekt je izgradnja modernog kampusa. Priznao je na kraju da je čistoća u Kantonu problem i da nije rađeno onako kako je planirano.

I to je to. Ni riječi o tome šta, naprimjer, činiti sa Skenderijom koja je u ruševnom stanju, željezničkom i autobuskom stanicom koje su u još gorem, kada se može očekivati realno smanjenje zagađenja u gradu i na koji način odsječeno Sarajevo istinski povezati s ostatkom svijeta mimo najave o davanju subvencija aviokompanijama, kako sport dignuti na viši nivo, kako oživjeti zamrli kulturni i društveni život, kako riješiti problem saobraćajne pretrpanosti...

Hvala za besplatne udžbenike i prijevoz za studente, ali niko na tome nije metropolu napravio.

Iznevjerena očekivanja

Naravno, nije vlast kriva za neuspjehe, no ono što Vlada KS može uraditi jeste stvoriti okvir za razvoj firmi i organizacija, prije svega kroz stvaranje adekvatne infrastrukture. No, skoro četiri godine otkako su stranke trojke prvi put zasjele na vlast, još 2019. godine, teško da možemo reći da su građani vidjeli naglo poboljšanje nakon što je SDA konačno maknuta s vlasti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.