OZBILJNE POSLJEDICE

Stručnjaci upozoravaju: Hit među djecom, a opasni po zdravlje!

Po prijavi Vijeća roditelja KS, inspektori su iz nekoliko trgovina uklonili energetski napitak

Šabanović: Visoke koncentracije kofeina. Avaz

Dž. Redžepagić

19.11.2023

Svugdje u svijetu, pa tako i na našim prostorima zavladao je novi trend među mladima. Riječ je o piću „Prime“ i čipsu „Takis“, koji su stekli svoju popularnost kroz reklame i preporuke mnogih influensera.

Posebnu buru u javnosti digao je energetski napitak „Prime“. Problem je nastao zbog neupućenosti roditelja i djece u sam sastav i opasnosti koje nosi konzumacija takvog pića.

Na njemu je jasno naznačeno da se ne preporučuje konzumacija djeci ispod 18 godina i trudnicama, ali jarke, neonske boje ambalaže i velika slova su pravi mamac za tinejdžere. U mnogim državama ovo piće je već povučeno ili zabranjeno, dok kod nas roditeljima pristižu apeli od uprava škola da obrate pažnju i ne dozvole djeci da ih konzumiraju. Po prijavi Vijeća roditelja KS, inspektori su iz nekoliko trgovina uklonili energetski napitak "Prime".

Ljuti začini

Postoje dvije vrste pića, „Prime Energy“, koji je energetsko piće, te „Prime Hidration“. Oba sadrže mješavinu filtrirane vode, kokosove vode, vještačkih zaslađivača, kao i prirodnih aroma. „Prime Energy“ sadrži oko 200 miligrama kofeina, dok „Prime Hidration“ ne sadrži kofein.

Marizela Šabanović, doktor nauka u oblasti nutricionizma, za „Avaz“ je objasnila šta je opasno kada su u pitanju ova dva proizvoda.

- Posebno bih skrenula pažnju na kofein koji se nalazi u „Primeu“, izuzetno su visoke koncentracije, pa se nikako ne preporučuje djeci, jer u većim količinama izaziva tremor, nervozu, dekoncentraciju, itd. Druga stvar koju bih izdvojila su vještačka sladila u oba napitka za koja se zna da mogu utjecati na crijevnu mikrofloru, koja je veoma bitna za imunitet, a to smo posebno vidjeli u vrijeme COVID-19 - objašnjava nam dr. Šabanović.

Drugi proizvod je „Takis“, vrsta kukuruznog čipsa koji je popularan zbog svog pikantnog okusa.

- Što se tiče „Takis“ čipsa, najveći problem je doza ljutih začina koji se ne preporučuju u dječijoj dobi, pa čak ni odraslima. Tako velike doze mogu izazvati alergijske reakcije, probavne smetnje i bolna pražnjenja crijeva - kaže dr. Šabanović.

Razvoj raka

Zajedničko svim tim grickalicama, uključujući „Takis“, kaže dr. Šabanović, jeste poznati akrilamid koji se stvara prženjem u dubokom ulju i što ga više unosimo u organizam, veći je rizik za razvoj raka. Hrana ne treba biti statusni simbol, dodala je, ili nešto što razdvaja djecu, nego upravo suprotno. Ona treba da ih spaja, da se druže i da je dijele.

- Mi smo ti koji trebamo djeci graditi svijest i razvijati kritičko razmišljanje da mogu i sami prepoznati i razlikovati kvalitetne i zdrave namirnice od onih koji im mogu potencijalno naštetiti - zaključila je.

TikTok trend

Jedan od najpopularnijih trendova koji su osmislili tinejdžeri na TikToku bio je taj da izazovu prijatelje i porodicu da pojedu „Takis“, da vide mogu li izdržati njegovu ljutinu. Korisnici se potiču da pokušaju pojesti cijeli „Takis“, da ništa ne popiju što je duže moguće, a onda da objave svoje reakcije na internetu. U dosta slučajeva u SAD djeca su nakon tih pokušaja hospitalizirana.

Ukoliko kod djece primijetite nesanicu, anksioznost, osjećaj nervoze i razdražljivost, znake dehidracije, ljutnju i agresivno ponašanje, poteškoće s koncentracijom, nepravilne otkucaje srca - osjećaj lupanja ili ubrzan rad, probadanje i bol u grudnom košu, možete posumnjati na zloupotrebu ovih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.