GRADAČAC

"Avaz" na licu mjesta: Počeo uviđaj na požarištu Husejnije džamije

Brojna ekipa za uviđaj stigla iz Tužilaštva i MUP Tuzlanskog kantona

Uviđaj nakon požara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
H. Čalić

20.11.2023

Počeo je uviđaj na požarište Husejnije džamije u Gradačcu u jutarnjim satima. Prema onome što smo vidjeli na licu mjesta stigla je brojna ekipa, od Tužilaštva, Sektora Uprave policije Tuzlanskog kantona, inspektor protupožarne zaštite MUP-a TK.

Kao što je već poznato, jučer oko 12,25 sati PU Gradačac dobila je dojavu da je izbio požar na džamiji Husejniji. Policija je odmah obezbijedila lice mjesta, a vatrogasci PVJ Gradačac su do 13,35 sati požar stavili pod kontrolu i ugasili ga.

Iako je prvobitno javljeno da je požar izbio na munari ove džamije koju je 1826. godine sagraio Husein kapetan Gradaščević i koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom u BiH, kasnije se saznalo da je požar zahvatio unutrašnjost džamije koja je pet godina obnavljana i taj posao je završen, pa su počeli radovi na vanjskom uređenju.

Ali, kada se niko nije nadao, desilo se nesto, što srce para svim žiteljima Gradačca. Ekipa "Dnevnog avaza" namjeravala je o ovom slučaju razgovarati sa predsjednikom MIZ Hasom Omerovićem i glavnim imamom Nusret ef.Kujrakovićem, ali oni nisu imali vremena, jer ih je čekala ekipa za uviđaj. Nisu imali ni snage.

- Ne dao Bog ovo nikome, pet godina smo svojski radili na obnovi Husejnije i od nje stvorili našu ljepoticu. I sad vidi šta bi - rekli su Omerović i ef.Kujraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.