SAFE JOURNALISTS

Udruženje novinara traži izvinjenje od Dodika

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana, podvukli su iz mreže

Dodik: Verbalno napao novinarku televizije N1 Snežanu Mitrović. Platforma X

Z. K.

20.11.2023

Mreža za slobodu medija i sigurnost novinara Safe Journalists pozvala je Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, da se javno izvini novinarki N1 nakon verbalnog napada tokom nedavne press konferencije, te telefonskog poziva koji je uslijedio tokom kojeg je Dodik vrijeđao reporterku. Iz ove organizacije su najavili da će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne sudionike. 

Teške uvrede

SafeJournalists, mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, više puta je reagirala na način na koji Milorad Dodik komunicira s novinarima.

- Mreža i ovoga puta osuđuje Dodikovo ponašanje prema novinaru, apelira na sve nositelje javnih funkcija da se suzdrže od napada na novinare i medije, te poziva Dodika da se javno izvini novinarki. Također, mreža pruža podršku svojoj članici, Udruženju ‘BH novinari’ u osudi ovakvog ponašanja i u namjerama da se obrati institucijama povodom Dodikove tvrdnje o “praćenju” rada N1 i njenih novinara - navodi se u saopćenju.

Ovo udruženje podsjeća na prošlosedmični događaj, kada je predsjednik RS na konferenciji za novinare verbalno napao novinarku televizije N1 Snežanu Mitrović, a kasnije istog dana je istu novinarku nazvao telefonom, vrijeđajući je i psujući.

Nakon što je Snežana Mitrović upitala Milorada Dodika zašto su mu bliski ljudi iz “kriminalnog miljea” koji su prije nekoliko dana uhapšeni zbog umiješanosti u trgovinu drogom u policijskoj akciji “Kod”, Dodik je još jednom optužio televiziju N1 da je dio politike koja uništava Republiku Srpsku, te da ima antisrpski narativ.

Iako je ponovio da se njegove optužbe ne odnose direktno na novinarku N1 Snežanu Mitrović, iz mreže SafeJournalists ističu da je Dodik “na potpuno neprihvatljiv način” novinarki uzeo mikrofon iz ruku, komentirajući da to radi kako se novinarka N1 ne bi osjećala loše. Dodik je upitao i ekipu N1 televizije: “Mislite da mi nemamo službu koja prati ono što radite?”.

Nakon press konferencije Dodik je nazvao novinarku, vikao na nju, vrijeđao je i psovao, a sama Mitrović kaže, iako je ranije tog dana mislila da se Dodik želi izviniti za nastup, uslijedile su psovke i galama, ali i galama zbog teksta objavljenog na stranici N1.

- BH novinari će poduzeti sve zakonske i institucionalne mjere kako bi zaštitili kolegicu Snežanu Mitrović, što uključuje i moguće podnošenje krivične prijave za uznemiravanje na radnom mjestu novinarke, kao i vrijeđanje i ugrožavanje sigurnosti neprimjerenim verbalnim napadima tokom press konferencije. 

Također, zatražit ćemo istragu policije Republike Srpske, kao i državnih sigurnosnih agencija nakon izjave Milorada Dodika da ima službe koje prate što rade novinari N1. To je vrlo opasna izjava, koja se mora detaljno ispitati i utvrditi postoji li nezakonito uplitanje ne samo gospodina Dodika, već i policijskih i sigurnosnih struktura u rad N1 TV i njenih zaposlenika - kaže glavna sekretarka Udruženja "BH novinari", Borka Rudić. 

Političko nasilje

Ona napominje da više od 15 godina nesmanjenim intenzitetom traje verbalno i političko nasilje Milorada Dodika nad medijima i novinarima, posebno novinarkama u BiH, a niti jedan slučaj nije istražen niti procesuiran. 

- BH novinari će, u dogovoru s oštećenom novinarkom Mitrović razmotriti sve pravne mogućnosti za njenu zaštitu i adekvatno sankcioniranje nasilničkog ponašanja predsjednika Republike Srpske - zaključuje Rudić.

Delegacija Evropske unije u BiH reagirala je na Dodikov istup, a Ambasada SAD u BiH također je osudila verbalni napad predsjednika Republike Srpske i naznačila da je to “još jedan primjer njegove kampanje ušutkavanja i zastrašivanja medija u BiH”.

Mreža SafeJournalists je najavila da će ovom slučaju obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne sudionike.

- Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana - podvukli su iz mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.