NA PERIOD OD TRI GODINE

Milomiru Kovačeviću Strašnom, velikom umjetniku grada Sarajeva, danas uručeni ključevi od stana

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić istakao je značaj povratka istaknutog fotografa u lokalnu zajednicu

Stan u Ulici Vrazova 5 dodijeljen je Kovačeviću na period od tri godine. Facebook

N. Č.

21.11.2023

Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, potpisao je danas ugovor o zakupu stana s Milomirom Kovačevićem Strašnim, priznatim umjetnikom i dobitnikom Šestoaprilske nagrade. Stan u Ulici Vrazova 5 dodijeljen je Kovačeviću na period od tri godine. Načelnik Mandić istakao je da je ovaj potez rezultat priznanja za izuzetan doprinos umjetnosti i kulturi grada te da je Strašni zaslužio povratak u lokalnu zajednicu u kojoj je proveo veliki dio svog života.

- Veliki umjetnik, dobitnik Šestoaprilske nagrade, konačno se vraća kući. Dobro nam došao, Strašni - izjavio je načelnik Mandić. Kovačević se zahvalio Općini Centar i načelniku Mandiću što su mu omogućili povratak u zajednicu u kojoj je ostavio značajan trag.

- Izuzetno sam zahvalan i presretan što ponovno imam nešto svoje u ovom gradu. Najveći dio svog života sam proveo ovdje, školskog, umjetničkog i ratnog, tako da za mene ovo ima posebnu emotivnu vrijednost. Posebno sam sretan zbog lokacije stana, jer su mi sve kulturne ustanove i manifestacije sada na dohvat ruke", poručio je Strašni.

Nakon potpisivanja ugovora, ključeve dodijeljenog stana uručio mu je vijećnik Općinskog vijeća Samir Fazlić, koji je podnio inicijativu za dodjelu stana. Inicijativa je jednoglasno usvojena u Općinskom vijeću i Komisiji za poslove iz stambene oblasti.

Milomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine i svojim fotografskim radom duboko je obilježio život u Sarajevu, posebno tokom opsade grada. Njegova predanost umjetnosti prepoznata je Šestoaprilskom nagradom, najvećim priznanjem Grada Sarajeva. Svojim fotografijama dokumentirao je različite aspekte društva te se istakao kao jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada devedesetih godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.