OBAVLJENI RAZGOVORI

RS prihvata ideju Marfija i Satlera o davanju aerodroma pod koncesiju

Čubrilović izjavio da je Beogradski aerodrom poslao prijedlog za poslovanje Aerodroma u Banjoj Luci

Aerodrom Banja Luka. exyuaviation

N. Aj.

23.11.2023

Ideja ambasadora SAD i EU u BiH, Majkla Marfija (Michael Murphy) i Johana Satlera (Johann Sattler), da se neprofitabilni aerodromi daju pod koncesiju, najprije bi mogla biti realizirana u manjem bh. entitetu RS. 

Prema pisanju medija, predstavnici francuske kompanije Vinci, koji upravljaju Beogradskim aerodromom, posjetili su Banju Luku i razgovarali o poslovanju Banjalučkog aerodroma Mahovljani.

Poslan prijedlog

Potvrda za ovo stiže od ministra saobraćaja i veza RS Nedeljkа Čubrilovićа koji je izjavio da je beogradski aerodrom poslao prijedlog za poslovanje Aerodroma u Banjoj Luci, piše Indiktor.ba.

Čubrilović je u intervjuu za Glas Srpske pojasnio da je zaprimljen prijedlog beogradskog aerodroma Nikola Tesla kako bi trebalo "riješiti" stvari u Aerodromima RS.

- Beogradski aerodrom je napravio jedan izuzetan model i u razgovoru s njima uvidjeli smo da upravo oni mogu, sa svojim iskustvom i znanjem koje imaju, da pomognu u modeliranju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo - rekao je Čubrilović.

U junu su aerodrom u Mahovljanima i Banju Luku posjetili predstavnici kompanije Vansi (VINCI Airports), koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla u Beogradu. Na čelu delegacije bio je direktor za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuel Menanto.

Predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta RS Višković potvrdio je tada da postoji ideja da se Aerodrom Banja Luka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Iz Vincija su na medijska pitanja o tome da li planiraju da dostave ponudu za preuzimanje banjalučkog aerodroma rekli da za sada ne žele da komentarišu ovu temu.

Koncesija beogradskog aerodroma

Francuski Vinci je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U martu 2018. godini preuzeli su Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.

Preduzeće Aerodromi RS prošle godine je poslovalo s gubitkom: preduzeće je 2022. godine ostvarilo prihode od 6.096.772 КМ, uključujući i subvenciju Vlade RS od 2,2 miliona KM i rashode 6.680.498 КМ. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.