IDENTITET REPUBLIKE

Naša stranka: Trg posvećen ZAVNOBiH-u bio bi epicentar jedinstva u Sarajevu

ZAVNOBiH, simbol zajedništva i borbe za slobodu, treba živjeti, naveli su

Trga posvećen ZAVNOBiH-u uvrsti u Urbanistički plan Sarajeva. Facebook

Z. K.

23.11.2023

Naša stranka zatražila je da se pitanje izgradnje trga koji bi bio posvećen ZAVNOBiH-u uvrsti u Urbanistički plan Sarajeva koji je u izradi.

Obogatiti svoj urbani pejzaž

Kako su naveli, Sarajevo kao grad bogate historije i simbol jedinstva, uskoro bi mogao obogatiti svoj urbani pejzaž trgom ili parkom okrunjenim centralnim spomen-obilježjem posvećenim ZAVNOBiH-u.

- Ova inicijativa predstavlja esenciju duha republike i izgradnje državnosti. Slično drugim velikim metropolama koje su oblikovane snagom svoje prošlosti, Sarajevo mora imati monumentalnu centralnu tačku, mjesto koje odražava temelje demokratskog naslijeđa i identiteta jedne republike. 

ZAVNOBiH, simbol zajedništva i borbe za slobodu, treba živjeti nasuprot glavnih državnih institucija, stvarajući tako moćno simboličko sidro demokratskog duha - naveli su.

Također, navode kako bi na taj način Sarajevo postalo mjesto duboke simboličke važnosti.

Mjesto duboke simboličke važnosti

- Ovaj predloženi kompleks, ne samo da bi bio estetski dojmljiv, već bi postao epicentar jedinstva, spajajući memorijalnu simboliku s urbanističkom vizijom. 

Sarajevo bi tako postalo ne samo prostor političke reprezentacije, već i mjesto duboke simboličke važnosti, podsjećajući na temelje na kojima počiva njegova moderna identitetska silueta - poručuju iz Naše stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.