ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA

Željka Cvijanović odbila čestitke zvaničnika koje je dobila za Dan državnosti

BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima, dodala je Cvijanović

Željka Cvijanović. RTRS

N. H.

25.11.2023

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je dopis zvaničnicima koji su joj čestitali Dan državnosti BiH, a u kojem je istakla da se ovaj praznik "slavi samo u Federaciji BiH". 

Cvijanović je u nastavku dodala da je "njena posvećenost zastupanju interesu stanovnika RS-a proizilazi iz priznanja i poštovanja događaja i praznika priznatih okvirom pravnog sistema tog entiteta.

- Čvrsto sam uvjerena da su vaše čestitke proizašle iz iskrene želje i dobre namjere što duboko cijenim. Međutim, dok čitam čestitke izražene u vašim pismima osjećam potrebu da se detaljnije osvrnem na njihovu suštinu. Kao što ste možda već upoznati, BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima.

Umjesto toga, praznici se određuju i obilježavaju na osnovu zakona koje su propisali odgovarajući entiteti, Republika Srpska i FBiH, kao i Brčko Distrikt. Ovaj jedinstveni pristup rezultira različitim praznicima koji su primjenjivi na različitim teritorijama unutar naše zemlje, rijetko se poklapajući na nivou cijele zemlje - poručila je Cvijanović, pa nastavila: 

- Zbog svega navedenog, nažalost, ne mogu prihvatiti čestitke povodom ovog specifičnog datuma, 25. novembra. Važno je suzdržati se od čestitanja praznika koji ne postoje ili nisu priznati u određenim dijelovima BiH.

Također, uvjerena sam da neće biti odstupanja od ovakvog pristupa, budući da bi takvi postupci nenamjerno mogli izmijeniti historijske narative ili nametnuti neželjene spoljne vrijednosti i perspektive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.