NEVJEROVATNA IZJAVA

Dodik tvrdi da Islamska zajednica "pokriva" paradžemate, a onda poručio: Razumijem zašto Nikšić brani Heleza

Neće se donijeti nikakva odluka na njegov prijedlog, jer je on za nas nula, rekao je o Helezu

Milorad Dodik. Armin Durgut/PIXSELL

S. S.

29.11.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se zna da i danas policija Federacije BiH ne smije da uđe u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, te istakao da priču o paradžematima u BiH nije izmislila RS.

Dodik smatra da je cilj iznošenja tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS da umanji značaj priče o paradžematima, te podsjetio da je Obavještajno sigurnosna agencija BiH prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 "spavača" raspoređenih u paradžematima.

On je upitao šta nije istina u izvještaju RS u kojem se navodi da je registrovano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

Uputit će u parlamentarnu proceduru

- Sa druge strane, ni OSA ni EUFOR za izvještaj iz RS nisu odgovorili negativno - rekao je novinarima u Banjoj Luci Dodik i ukazao da su opovrgnute tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS - rekao je.

Dodik je rekao da je plan da prijedlog o smjeni Heleza bude pokrenut u Parlamentarnoj skupštini BiH BiH i da ide kroz parlamentarnu proceduru.

- RS je spremna da prikaže sve ono je pokriće za izvještaje koje je ranije predstavila i da pokaže koliko Helez nije u pravu. Što se tiče nas iz RS, naš odnos prema njemu je nula i nijedan njegov prijedlog neće biti uzet u razmatranje, niti će biti donesena nijedna odluka na njegov prijedlog. Ako hoće stagnaciju u Ministarstvu odbrane, neka imaju, mi nemamo nijedan problem - rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da razumije lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića što podržava Heleza, jer ga je i predložio na mjesto ministra u Vijeću ministara.

On je napomenuo Nikšić može politički stvari da drži, ali da je SNSD htio da u parlamentarnoj proceduri pokrene smjenu Heleza.

- Znamo da ovo neće proći, jer uvijek kada je riječ o muslimanima, obijedinjeni su i to neće podržati ni SDA, iako mislimo da ga treba smijeniti. Helez je višestruko osuđivan za nasilje što svi znaju, a nisam ga ja predložio za ministra, nego Nikšić koji će braniti sve ovo - kaže Dodik.

Nije u pravu

On je ponovio da RS neće odustati već će argumentovano pokazati koliko Helez nije u pravu.

- Neće se donijeti nikakva odluka na njegov prijedlog, jer je on za nas nula. Tu smo jasni, kao i o paradžematima koje pokriva Islamska zajednica predvođena poglavarima Huseinom Kavazovićem. Neka tuže za ovo, jer se sve ovdje želi tužiti - poručio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.