STIGAO U BIH

U RS prijavljena tri slučaja velikog kašlja

Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine

Osoba je najzaraznija na početku bolesti. Elite Hospital

Z. K.

30.11.2023

U Republici Srpskoj prijavljena su tri slučaja velikog kašlja, potvrđeno je "Nezavisnim novinama“. Kako su rekli u Institutu za javno zdravstvo RS od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, Institut je poslao preporuke za postupanje svim zdravstvenim ustanovama u RS.

Zarazna bolest

- Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice - kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem te da  inkubacija traje od devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

- Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV), a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u RS - pojasnili su u Institutu.

Potrebna vakcinacija

Kazali su da svakoj osobi koja nije vakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana vakcinom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu vakcine koja sadrži pertusis, a u skladu s uzrastom.

Podsjećamo, u pojedinim gradovima u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci obolio je znatan broj djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.