SAMO TROŠKOVI

Građani se ne mogu nadati dobrom: Poskupljenje struje novi okidač za rast cijena hrane

Sigurno je da je solucija po kojoj se dubioza treba sanirati poskupljenjem struje najneozbiljniji način rješavanja problema, smatra Pavlović

Pavlović: Najneozbiljniji način rješavanja problema. Avaz

Alen Bajramovic

1.12.2023

Iako još traju, poskupljenja u BiH usporavaju pa su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrošačke cijene u oktobru bile više za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na oktobar 2022. godine nivo cijena viši je za 2,1 posto, a hrana je skuplja za 4,9 posto. Poređenjem cijena osnovnih životnih namirnica evidentno je poskupljenje riže, hljeba, mesa, voća i povrća, kafe. Na istom nivou su ostale cijene mlijeka, jaja i šećera, dok su cijene brašna, putera i posebno ulja niže nego prije godinu.

Veća potrošnja

No, sudeći po najavama, novi okidač za poskupljenja mogla bi biti odluka o rastu cijena struje u FBiH koja je u pripremi, koja će se, sasvim izvjesno, odnositi na privredu, a u narednom periodu i na kategorije domaćinstava s većom potrošnjom.

Prosječne potrošačke cijene u oktobru 2022. i 2023.. Avaz

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da sve tri elektroprivrede u BiH imaju previsoke troškove, prekomjerno zapošljavanje i previsoke plaće, bez odgovornosti menadžmenata, od onih u rudnicima, do generalnih direktora. Upozorava da bi rast cijena struje neminovno izazvao lančanu reakciju, jer rast ulaznih troškova mora dovesti i do rasta konačne cijene proizvoda ili usluge.

Ne odgovaraju

- Sigurno je da je solucija po kojoj se dubioza treba sanirati poskupljenjem struje najneozbiljniji način rješavanja problema. Kad dođe do rasta cijena struje u FBiH, to će pasti na leđa firmama i građanima, a to nije uredu, jer to znači da onaj ko je napravio te gubitke, ne odgovara, pa potrošači moraju da pokrivaju gubitke - ističe Pavlović.

U odnosu na septembar, u oktobru je zabilježen čak i blagi pad cijena hrane za 0,1 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.