NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Vlada BPK Goražde: Za podršku razvoja poduzetništva i obrta za 2023. izdvojeno 100.000 KM

Za uzgoj priplodnih junica izdvojeno je 10.200 KM, kako bi se podržalo 18 poljoprivrednih proizvođača i fizičkih lica

Sa današnje sjednice. Vlada BPK

FENA

1.12.2023

Vlada BPK Goražde na današnjoj 54. redovnoj sjednici dala je saglasnost na Odluku Ministarstva za privredu o odobravanju prijedloga projekata i zahtjeva koji će se sufinansirati po “Programu podrške razvoja poduzetništva i obrta za 2023. godinu”. Ovom odlukom odobreno je 100.000 KM, a pravo na podsticajna sredstva u iznosima od 200 do 4.000 KM putem javnog poziva ostvario je 71 aplikant, odnosno obrtnik s prostora kantona.

Ministarstvu za privredu data je saglasnost i na odluke o isplati novčanih sredstva za realizaciju “Programa kantonalnih novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu”.

Odlukom o isplati podsticajnih sredstava za držanje matičnog stada mliječnih grla (krava) izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 31.200 KM, a pravo po ovom osnovu ostvarilo je 46 poljoprivrednih proizvođača, fizičkih lica u iznosima od 400 do 2.800 KM.

Podsticaj za šumarstvo

Za uzgoj priplodnih junica izdvojeno je 10.200 KM, kako bi se podržalo 18 poljoprivrednih proizvođača i fizičkih lica, a saglasnost je data i na odluku o isplati novčanih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme poljoprivrednih proizvođača registrovanih kao (SPP, SPO, ZZ i D.O.O te Odluku o isplati novčanih sredstava za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka za III kvartal 2023. godine.

U skladu s Programom utroška sredstava podsticaja za šumarstvo” Kantonalne uprave za šumarstvo, za realizaciju projekata JP “Bosansko-podrinjske šume “d.o.o. izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 15.000 KM. Finansijska podrška namijenjena je za provođenje aktivnosti čišćenja šumske kulture na lokalitetu Osanice te uklanjanje divljih deponija iz šuma i sa šumskog zemljišta. S ciljem obezbjeđenja proizvodno skladišnog prostora, a uvažavajući pismo namjere privrednog društva “Sigma Plast” d.o.o. Goražde, resornom ministarstvu data je saglasnost za davanje na korištenje objekata u krugu bivše kasarne “Goražde I" na period od pet godina.

Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, data je saglasnost na Odluku o odobravanju zahtjeva i projekata putem javnog poziva javnim zdravstvenim ustanovama s područja BPK.

S ekonomskog koda-Tekući transferi za zdravstvo podržana su ukupno četiri projekta za čiju realizaciju su izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 24.000 KM. JU “Zavod za javno zdravstvo” BPK Goražde odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 17.000 KM, za realizaciju tri projekta koji se odnose na aktivnosti zdravstvene edukacije školske djece o pravilnoj ishrani, prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti putem emitovanja TV emisija te promociju zdravih stilova života, dok je JU Dom zdravlja “dr. Isak Samokovlija” u Goraždu odobren iznos od 4.000 KM za nabavku laboratorijskih reagensa za hematološki analizator a JU Dom zdravlja Ustikolina za finansiranje preventivnih pregleda i educiranje djece o zaštiti zuba, dato je 3.000 KM.

Transferi lokalnim zajednicama

Odobreni su i redovni transferi u iznosima od po 25.000 KM Gradu Goražde i lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražde za mjesec novembar 2023. godine.

S ekonomskog koda Tekući transferi neprofitnim organizacijama iz budžeta Vlade BPK Goražde podržana su dva projekta vjerskih zajednica. Iznos od 2.000 KM odobren je Medžlisu Islamske zajednice Goražde za pomoć u izradi projektne dokumentacije za džamiju na Mravinjcu a 5.000 KM odobreno je Medžlisu Islamske zajednice Ustikolina za projekt zamjene tepiha u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini u općini Foča u FBiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.