3. DECEMBAR

Uz igrokaz obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Gračanici

Ukazano na diskriminaciju prema osobama sa invaliditetom

Sa događaja u Gračanici. H. Čalić

H. Čalić

3.12.2023

U Gračanici je, u prepunoj dvorani JU BKC, obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. 

Događaj je počeo sa osvrtom na diskirminaciju koja se čini prema osobama sa inaliiditetom, pri zapošljavanju, teškoće u arhitektonskim preprekama. Poslana je poruka „Poboljati život ove kategorije“.

Potom su članovi udruženja građana, osobe ometene u razoju sa učenicima Mješovite srednje škole (MSŠ) u Gračanici izveli igrokaz, koji je osmislila profesorica Jesenka Pitić, deset godina vrijedna volonterka u „Futuri", udruženju koje broji oko 50 članova, i pomoć im pruža 13 godina. 

Na bini su pjevali, igrali, plesali, zabavaljali se. Potom je izložbu ručnih radova osoba ometenih u razvoju otvorio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.

Jasmin Salkić, glumac iz Tuzle, izveo je monodramu „Moj život autiste“ za koju je sam napisao tekst i zorno dočarao sve teškoće s kojima se susreću osobe sa autizmom, te je nagrađen frenetičnim aplauzom iz prepune dvorane.

Nekoliko udruženja djece ometene u razvoju i ne samo njih, prezentovali su svoje radove, a ponešto su i prodali, čime su pokazali svoju kreativnost i rad i trud njihovih volontera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.