REGIONALNA ORGANIZACIJA

Alkalaj istakao posvećenost BiH daljem razvoju saradnje sa OAD-om

Alkalaj je iskoristio priliku da ga obavijesti da je BiH dobila određene nekretnine u Urugvaju u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije bivše SFRJ

Alkalaj s Luisom Almagrom Lemesom. Ministarstvo vanjskih poslova BiH

N. Aj.

5.12.2023

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj predao je akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru Lemesu, čime je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Dobra platforma

Tokom sastanka sa generalnim sekretarom OAD-a, ambasador Alkalaj je istakao važnost te organizacije ne samo na multilateralnom već i na bilateralnom planu, naglasivši da ona predstavlja dobru platformu i kanal komunikacije posebno za male države, kao što je Bosna i Hercegovina.

Budući da je ambasador Almagro Lemes iz Urugvaja, ambasador Alkalaj je iskoristio priliku da ga obavijesti da je Bosna i Hercegovina dobila određene nekretnine u Urugvaju u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, te da u budućnosti planira poduzeti konkretne korake vezane za tu imovinu.

Sagovornici su se tokom razgovora dotakli još nekoliko tema od interesa za region koji pokriva OAD, kao što su nedavno održani izbori u Argentini, naredna 54. Generalna skupština OAD-a koja bi se trebala održati u Surinamu 2024. godine, te kandidatura premijerke Barbadosa Mije Motlej (Mie Mottley) za narednog generalnog sekretara UN-a.

Bilateralni odnosi

Na kraju susreta, ambasador Alkalaj je istakao posvećenost Bosne i Hercegovine daljem razvoju saradnje sa OAD-om i njegovanju bilateralnih odnosa sa svim njenim državama članicama.

OAD je najstarija regionalna organizacija na svijetu koja je osnovana 30. aprila 1948. godine u Bogoti, Kolumbija, a koja datira još od prve međunarodne konferencije američkih država, održane u Vašingtonu, DC, od oktobra 1889. do aprila 1890. godine. Organizacija okuplja 35 država Sjeverne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sa statusom stalnog posmatrača, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.