NAJUGROŽENIJA PODRUČJA

Ozbiljno upozorenje iz Evropske komisije našim vlastima: BiH se sva crveni!

Moramo promijeniti politiku prilagođavanja klimatskim promjenama, ne možemo samo usvajati određene dokumente, kaže Krajinović

Krajinović: Prezentirao rad. Avaz

Meliha Smajkic

6.12.2023

Bosna i Hercegovina je jedno od najugroženijih područja u Evropi kada je riječ o klimatskim promjenama. Oštro upozorenje o tome stiglo je iz Evropske komisije, koja je objavila kartu na kojoj crvene tačke upućuju na područja na kojima su nastajali požari tokom 2022. godine.

Na toj karti posebno se ističu Hrvatska i BiH. Štaviše, za razliku od Hrvatske, gdje je crvenim tačkama označeno područje Dalmacije i njenog zaleđa te dio unutrašnjosti, naša zemlja se sva crveni!

Šumski požari

- Prethodna, 2022. bila je druga najgora godina kad su u pitanju šumski požari. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Kipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti - napisali su iz Evropske komisije.

Prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, klimatske promjene u BiH su itekako prisutne i donose ogromne rizike po naše društvo.

- To nisu samo požari i poplave već i drugi ekstremi kojih smo svjedoci iz godine u godinu. Moramo promijeniti politiku prilagođavanja klimatskim promjenama, a ne samo usvajati određene dokumente i prilagođavati legislativu evropskim zakonima i dokumentima, nego i praktično zasukati rukave i prilagođavati se tome - kazao nam je Krajinović iz Istanbula, gdje je prisustvovao međunarodnoj geonaučnoj konferenciji “MedGU-23 Mediterranean Geosciences Union”.

Svjetski eksperti

On je imao čast da među brojnim svjetskim ekspertima prezentira rad pod nazivom „Jačanje veze između ranog upozorenja na poplave i brze reakcije unutar IPA Floods and Fires programa: Slučaj Bosne i Hercegovine“, čiji je jedan od autora.

- BiH neće toliko utjecati na globalnu klimu kao razvijene zemlje, ali to ne znači da smo nebitni na globalnom nivou. Svi se suočavamo s istim problemima i izazovima, a samo je prilagođavanje lokalnog karaktera - naveo je Krajinović.

Naš novi predloženi zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu “Copernicus” i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o evropskim šumama, poručuju iz Evropske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.