ČLAN DODIKOVOG TIMA

Nobilo: Šmit će biti ključni svjedok u procesu protiv Dodika

Svi znamo, da je politički cilj eliminisati Milorada Dodika iz politike, kako ne bi mogao obavljati nijednu funkciju, rekao je Nobilo

Nobilo: dodik može krenuti sa suverenističkom politikom. N. Šaljić

E. Ć.

6.12.2023

Član advokatskog tima Milorada Dodika Anto Nobilo rekao je da će ključni svjedok u procesu protiv predsjednika RS biti visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

- Šmit će pred Sudom BiH morati da objasni ko ga je imenovao i ko mu je dao ovlaštenja. On će nama veoma važan svjedok - rekao je Nobilo prilikom gostovanja u "Teleringu" na RTRS.

"Početak demontiranja visokog predstavnika"

Nobilo je kazao kako "odbrana ima pravo dokazivati da Šmit nema ovlaštenja".

Kazao je "da su se preračunali oni koji su kreirali ovaj proces i da su oni Dodiku kao političkom oponentu dali veliku platformu".

- On sada može krenuti sa suverenističkom politikom. To može biti početak demontiranja visokog predstavnika.

I BiH je nefunkcionalna, jer nisu dopustili da se narodi preko svojih izabranih predstavnika dogovore kako će živjeti. I u političkom i svakom drugom smislu ovaj postupak će se vratiti onima koji su ga inicirali - izjavio je Nobilo.

"Politički cilj"

Upitan šta će biti ako visoki predstavnik Šmit ne bude želio svjedočiti, Nobilo je odgovorio "da se svjedok koji odbije da svjedoči, može privesti".

- Potpuno je jasno, da je ovo politički postupak, jer ima politički cilj. Svi znamo, da je politički cilj eliminisati Milorada Dodika iz politike, kako ne bi mogao obavljati nijednu funkciju - rekao je Nobilo u "Teleringu" na RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.