PDA NIJE USPJELA

Robert Lapčević (SDA) ostao predsjedavajući Općinskog vijeća u Banovićima

Sjednica je prekinuta nakon četiri sata zasjedanja bez usvajanja dnevnog reda

Sa održane sjednice. Općina Banovići

H. J. I.

8.12.2023

Sjednica Općinskog vijeća Banovići na kojoj su, prvi put od juna, bili prisutni vijećnici i pozicije i opozicije, prekinuta je nakon četiri sata zasjedanja bez usvajanja dnevnog reda. Nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), pokušala je smijeniti predsjedavajućeg Roberta Lapčevića iz Stranke demokratske akcije (SDA) te imenovati novog predsjedavajućeg i zamjenika, ali nisu uspjeli u tome.

Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju iz Općine Banovići, druga vanredna sjednica Općinskog vijeća je prekinuta od predsjedavajućeg Roberta Lapčevića, a zbog nepridržavanja odredbi poslovnika o radu od nove parlamentarne većine.

Poslovnik o radu

- Naime, nova većina predložila je izmjene i dopune dnevnog reda za vanrednu sjednicu prema kojim bi se na istoj razmatrali i prijedlozi odluka o razrješenju predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV Banovići te prijedlozi odluka o izboru predsjedavajućeg i njegovog zamjenika. Od općinskog načelnika Bege Gutića, kao i drugih vijećnika opozicije, upozoreni su da na ovaj način krše poslovnik o radu OV Banovići u kome su jasno definisane odredbe o postupku izbora, imenovanja i razrješenja i da se ni jedan postupak izbora, imenovanja i razrješenja ne može obaviti bez Komisije za izbor i imenovanje.

Nakon višesatne rasprave i nekoliko pauzi nije postignut dogovor oko dnevnog reda. Vijećnici nove većine ostali su pri svom prijedlogu, a predsjedavajući Lapćević kazao je da ne želi prekršiti poslovnik o radu Općinskog vijeća i da prekida sjednicu - navodi se u saopćenju.

Novi termin sjednice

Dalje je navedeno da će o terminu održavanja nove sjednice svi vjećnici biti blagovremeno obavješteni te zatražio da u međuvremenu Komisija za izbor i imenovanje predloži kandidate za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća - u konsultacijama sa predstavnicima političkih stranaka, koalicija ili nezavisnih kandidata koji imaju svoje vijećnike u vijeću.

Iz PDA, koja trenutno okuplja većinu, su naveli da im nije bilo dozvoljeno glasanje o njihovom prijedlogu dnevnog reda kojim, kako tvrde ništa ne bi prekršili. Precizirali su da će svoje prijeloge za predsjedavajućeg i zamjenika poslati Komisiji za izbor i imenovanje, jer su krenuli u proces deblokade od koje neće odustati. Naglasili su i da će o svim dešavanjima sa današnje sjednice obavijestiti Tužilaštvo TK i OHR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.