PETER SIJARTO

Šef mađarske diplomatije podržao integraciju Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije

Kako je saopštio njegov portparol, Sijarto je iskazao značaj unaprjeđenja pregovora sa zapadnim Balkanom

Sijarto: Značajno unaprijediti pregovore. Twitter

SRNA

12.12.2023

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) podržao je na sastanku Vijeća EU za opšte poslove integraciju Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, saopštio je portparol mađarskog premijera Zoltan Kovač.

- Sijarto je ponovio da je značajno unaprijediti pregovore sa zapadnim Balkanom, uz podršku integraciji BiH, Gruzije i Moldavije - objavio je Kovač na društvenoj mreži X.

On je naveo da je Peter Sijarto “pomenuo i ulogu Mađarske u otklanjanju prijedloga protiv Srbije i bh. entiteta RS, kao i u sprečavanju mjera koje bi otežale pregovarački proces sa Sjevernom Makedonijom”.

- Uprkos početnim namjerama i pritiscima većine država članica, Vijeće je samo uvažio procjenu Evropske komisije o proširenju, ostavljajući konačnu odluku za predstojeći samit EU - dodao je portparol mađarskog premijera.

Sijarto je rekao poslije sastanka da su “uspjeli da spriječe” odluku o otpočinjanju pregovora sa Ukrajinom o pristupanju EU.

On je istakao oprezan stav Mađarske prema pridruživanju Ukrajine Uniji i kritikovao nedostatak spremnosti Evropske komisije da se vodi proces od obostrane koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.