ODRŽALI SASTANAK

Helez i Kalinak: BiH i Slovačka imaju jako dobre odnose, bez otvorenih pitanja

Kalinak je izrazio uvjerenje da vojna saradnja dvije zemlje treba biti osnažena te se posebno zanimao za mogućnosti saradnje na polju vojne industrije

Sa održanog sastanka. MO BiH

H. J. I.

14.12.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, danas je u službenu posjetu primio ministra odbrane Slovačke Republike Nj.E. Roberta Kalinaka.

"Dobri susjedi"

Na sastanku je razgovarano o jačanju bilateralne vojne saradnje BiH i Slovačke, ali i mogućnostima zajedničkih ekonomskih projekata, posebno kad je riječ o saradnji vojnih industrija obiju zemalja.

Ministar Helez je tokom sastanka naglasio da je Slovačka, uz Austriju i Hrvatsku, među najvećim zagovaračima prijema Bosne i Hercegovine u punoprano članstvo Evropske unije. Izrazio je uvjerenje da bi do kraja godine BiH mogla učiniti još značajnije korake na ispinjavaju 14 preduvjeta za kandidatski status BiH u EU. On je zahvalio svome gostu i što je Slovačka prva članica NATO saveza koja je u okviru paketa za razvijanje odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), dala konkretnu pomoć od 20.000 eura za Oružane snage BiH.

Slovački ministar Kalinak je u svome obraćanju istaknuo da BiH i Slovačka nisu susjedne zemlje, ali zbog kulturoloških, historijskih i jezičkih sličnosti, smatra Bosnu i Hercegovinu "dobrim susjedom". Naglasio je da njegova zemlja snažno podržava BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama te u tome ponudio svu pomoć Slovačke. Istaknuo je da bi bilo nepravedno da na putu punopravnog članstva ka Evropskoj uniji BiH zaostane za nekim zemljama, kao što je Ukrajina, za koju postoji inicijativa da se primi što prije.

Vojna industrija

Kalinak je izrazio uvjerenje da vojna saradnja dviju zemalja treba biti osnažena te se posebno zanimao za mogućnosti saradnje na polju vojne industrije, naročito kad je riječ o naoružanju i streljivu velikih kalibara, a što je podržao i ministar Helez.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Galić, zahvalio je slovačkom ministru i što Slovačka već 20 godina ima svoje vojnike u sastavu EUFOR-a te time doprinosi miru i stabilnosti cijele regije, ali i radi na zajedničkoj obuci s Oružanim snagama BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Goganović ovom je prigodom naglasio da ova posjeta pokazuje da BiH u Slovačkoj ima iskrenog prijatelja, koji Bosni i Hercegovini može prenijeti svoje dobre prakse članstva u Evropskoj uniji. Istaknuo je da u BiH ne postoji politički konsenzus za pristup punopravnom članstvu u NATO-u, ali je pozdravio dobru saradnju s ovim savezom.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, zamjenik načelnika glavnog štaba Oružanih snaga Republike Slovačke general-pukovnik Lubomir Svoboda, zapovjednik Brigade za taktičku potporu OS BiH brigadir Jasmin Čajić, vojni izaslanik Slovačke Republike u BiH pukovnik Milan Skrutek Mindek, šefovi kabineta ministra odbrane i zamjenika ministra odbrane BiH i ostali saradnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.