DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Ademović: Reforma Ustavnog suda nam je među posljednjim prioritetima

Ademović kaže da nema informaciju zašto nije održan najavljeni sastanak vladajuće koalicije u Sarajevu

Kemal Ademović. BHRT

S. S. / BHRT

14.12.2023

Mi ništa ne uslovljavamo u razgovorima vladajuće koalicije. Nastojimo samo da poredamo prioritete, operativno šta je kada na redu. Bilo kakva reforma Ustavnog suda je među posljednjim prioritetima u agendi trojke, govori u intervjuu „Jedan" predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović (NIP).

Ademović kaže da, kao što SNSD insistira na reformi Ustavnog suda BiH, odnosno odlasku stranih sudija, a HDZ na novom Izbornom zakonu, tako će trojka“ u tim razgovorima potencirati formiranje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine.

- Političari iz RS, a posebno gospodin Dodik vrlo često, više puta je ponovio: "Mi ćemo se mirno razdružiti. Ja u sefu imam spremne zakone da ih donesemo i da se mirno razdružimo". To se ne može dogoditi dok funkcioniše Ustavni sud i donosi odluke, ili visoki predstavnik koji može staviti van snage odluke koje narušavaju Ustav. Entitet RS je samo entitet, administrativna jedinica sa svim svojim nadležnostima koje su propisane Ustavom i ja ne niječem nijednu nadležnost. Ali, izlazak iz tog okvira i bilo kakav secesionizam je udar na Ustav, udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i naravno da ćemo se tome protiviti - govori Ademović.

Priliv migranata

Komentirajući odbijanje njegove inicijative o povećanju broja policajaca Granične službe Bosne i Hercegovine, Ademović kaže kako je tokom prošle godine priliv migranata povećan za 63 posto, te da najveći broj njih nije otkriven na granici, već su ih razne agencije pronašle u dubini naše teritorije.

- To ukazuje da je granica vrlo propusna. Po jedan policajac na 25 kvadratnih kilometara, a trenutno tu granicu u najvećoj mjeri ili te granične prelaze, njih četiri, drži policija RS kao ispomoć graničnoj policiji. Svi ovi parametri govore da je granična sigurnost i prelazak tih migranata, među kojima može proći bilo ko, ugrožena. Zato se radujem zbog činjenice da je postignut dogovor oko potpisivanja sporazuma s Frontexom koji bi trebalo, između ostalog, i da dovede do zatvaranja te istočne granice na kojoj je najveći protok imigranata koji su sigurnosni problem i izazov svim agencijama u Bosni i Hercegovini - navodi Ademović.

Kemal Ademović smatra da je na posljednjem sastanku vladajuće koalicije, koji je održan u Briselu, iskazana spremnost za ubrzavanje procesa evropskih integracija.

- Postignuta je određena saglasnost i iskazana je volja da se usvoje preostali zakoni iz prioriteta 8+1 da bi bio otvoren pregovarački proces Bosne i Hercedgovine radi pristupanja Evropskoj uniji. Iz tog bi se moglo isčitati da postoji dobra volja da se ide dalje u usvajanju evropskih zakona - govori predsjedavajući Doma naroda PSBiH.

Ademović kaže da nema informaciju zašto nije održan najavljeni sastanak vladajuće koalicije u Sarajevu. Iako je, kaže, predsjednik njegove stranke Narod i pravda Elmedin Konaković na službenom putu, on u ime stranke obavlja komunikaciju s koalicionim partnerima na državnom nivou.

Deset zakona

Ocjenjujući rad Doma naroda PSBiH u proteklom periodu, Ademović ističe da je do sada usvojeno deset zakona, od kojih pet evropskih, i da je to veliki pomak u odnosu na prošli mandat.

- Ako pogledamo mandat iza nas, kompletan četverogodišnji, usvojena su dva evropska zakona, a bilo je godina kada nije usvojen nijedan ili samo jedan zakon tokom čitave godine. Ako pravimo poređenje, onda je ovo neki značajan napredak - govori u intervjuu „Jedan“ predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović.

Na direktno pitanje da li bi ponovo, onako zdušno kao prvi put, podržao Srđana Mandića za načelnika Općine Centar Sarajevo Ademović je kratko odgovorio – ni slučajno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.