DOBRA VIJEST ZA VOZAČE

Zbog značajnih korekcija na svjetskom tržištu: Padaju cijene goriva u BiH

U odnosu na lani dizel jeftiniji za skoro 17 posto

Cijena dizela između 2,46 i 2,61 KM. Facebook

Meliha Smajkic

15.12.2023

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su i prošle sedmice, sedmi put zaredom, jer je zbog slabosti ekonomija moguć daljnji pad potražnje za „crnim zlatom“.

Pad cijena sedam sedmica uzastopno nije zabilježen još od 2018. godine. Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 3,9 posto – na 75,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,8 posto – na 71,22 dolara, javljaju agencije.

Prema dosadašnjim procjenama, odnos ponude i potražnje bi mogao biti nastavljen, s obzirom na to da je rast najvećih svjetskih ekonomija usporen, dok zemlje koje nisu članice OPEC-a povećavaju proizvodnju nafte.

Pad cijena goriva primjetan je već neko vrijeme i na našem tržištu.

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine, maloprodajne cijene dizela u prošlom mjesecu niže su za 4,20 posto u odnosu na oktobar. U odnosu na isti period prošle godine, cijene su niže za čak 16,97 posto. Maloprodajne cijene super plus bezolovnog benzina u novembru su bile niže za 2,41 posto u odnosu na prethodni mjesec, a benzina 95 za 4,78 posto.

Korekcije cijena naniže nastavljene su i u ovom mjesecu. Tako se jučer na benzinskim pumpama u Sarajevu cijena dizela kretala između 2,46 i 2,61 KM, a benzina super 95 od 2,41 do 2,51 KM.

Inače, kao što je poznato, građani Federacije BiH, kako bi znali kako se na kojim pumpama kreću cijene, to mogu pratiti putem aplikacije FMT FBiH oil info, koju je kreiralo Federalno ministarstvo trgovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.