FEDERALNI PREMIJER

Nikšić: Vlasnici "ArcelorMittala" se trebaju odreći dijela dobiti u korist radnika koji im je donose

Nikšić je rekao da je zadovoljan što su Uprava "ArcelorMittala" i Sindikat pronašli rješenje kojim će radnici biti zadovoljni

Nermin Nikšić. Fena

FENA

15.12.2023

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas da su vlasnicima i Upravi "ArcelorMittala" jasno rekli da treba da se odreknu dijela svoje dobiti u korist radnika koji im tu dobit donose.

Nakon sastanka u sjedištu Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH o situaciji u "ArcelorMittalu" Zenica, Nikšić je naveo da je ta kompanija ostvarila prihod od 2,1 milijaradu KM i dobit od 260 miliona KM, zbog čega je red da uvaže radnike koji su im to omogućili.

Jasan stav

Istakao je da je BiH stvorila pretpostavke za uspješno poslovanje kompanija te da "ArcelorMittal" plaća najnižu cijenu električne energije u regionu, da plaća vrlo mali porez na dobit, a u protekle dvije godine su ostvarili veliku dobit zahvaljujući visokoj cijeni čelika.

Nikšić je rekao da je zadovoljan što su Uprava "ArcelorMittala" i Sindikat pronašli rješenje kojim će radnici biti zadovoljni.

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić naglasio je da radnička prava moraju biti zadovoljena te da je veliki uspjeh što je postignut dogovor.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović zahvalio je premijeru Nikšiću i ministru Lakiću na trudu, zalaganju i zauzimanju jasnog stava o pitanju prava radnika, jer bez njihove pomoći, kako je dodao, ne bi bio postignut dogovor.

Radnici će biti zadovoljni

Istaknuo je da će detalji dogovora biti predstavljeni danas na Skupštini Sindikata "ArcelorMittala" i izrazio uvjerenje da će radnici biti zadovoljni.

Predsjednik Sindikata "ArcelorMittala" Rešid Fetić pridružio se ocjeni da će radnici biti zadovoljni postignutim dogovorom i da će ga Skupština Sindikata prihvatiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.