DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Magazinović: Državne institucije plaćaju skuplje karte nego što im je cijena na tržištu

Uputit ću inicijativu da Parlament zaduži Ured za reviziju institucija BiH da izvrši reviziju kupovine aviokarata u svim institucijama

Saša Magazinović. Avaz

S. S.

18.12.2023

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP) pojasnio je proceduru nabavke aviokarata za institucije.  On je pojasnio da je procedura takva kod državnih institucija da se ne uzimaju uvijek najjeftinije cijene.  

- Tenderi se provode da bi se nabavka učinila transparentnom, dobila niža cijena i bolja roba ili usluga. A da nije uvijek baš tako, demonstrirat ću vam na nabavci aviokarata za institucije. Ukratko, karte se plaćaju skuplje nego što im je cijena na tržištu. To smo dokazali.

Pitao sam ljude kako se provode tenderi za nabavku aviokarata i saznao da posao dobija onaj koji ponudi najmanju ličnu zaradu po karti, tzv. agencijsku proviziju. Ok za proviziju, ali kako da znamo je li cijena same karte realna? Ako želite porediti cijenu karte različitih agencija, to morate raditi u istom trenutku kada dobijete ponudu, jer u sistemu ne možete vidjeti cijene u prošlosti.

Što se mora, nije teško. U protekla dva mjeseca, moji saradnici i ja smo paralelno s ponudama kompanije koja je izabrana da nabavlja karte za jednu od institucija istovremeno sakupljali ponude za iste karte od turističkih agencija širom države. Za 60-ak karata smo dobili paralelne ponude od 15 agencija. Rezultat – svaka karta je bila skuplja nego što inače košta. U prosjeku za 345 maraka. Sveukupno, vrijednost karata za koje je dobivena ponuda od izabrane kompanije je bila viša od 100.000 KM. Na tržištu je to koštalo otprilike 20.000 KM manje.

Ako znamo da sve institucije na isti način provode tendere za aviokarte – ma sve vam je jasno. Šta dalje činiti? Uputit ću inicijativu da Parlament zaduži Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine da izvrši reviziju kupovine aviokarata u svim institucijama, uključujući sadržaj i način provođenja tendera. Ovdje se završava ono što ja mogu uraditi. Nadam se da će drugi, kojima za razliku od mene ovo jeste posao, učiniti korake da zaustave praksu kojom na tenderu umjesto najjeftinije opcije i popusta na količinu, dobiješ nešto sasvim drugo. Ako žele rješenje, po uzoru na neke druge države, formirat će odjel koji će kupovati karte za sve institucije u BiH - navodi Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.