VITALNA ULOGA

Ambasada SAD podržala projekt "Zakon i (ne)red"

Važan korak ka unapređenju transparentnosti i vladavine prava u Bosni i Hercegovini

Majkl Marfi. Ambasada SAD u BiH

N. H.

18.12.2023

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država podržala je projekt Detektor.ba "Zakon i (ne)red", koji je istraživao navode o nedoličnom postupanju policije i čestom nedostatku disciplinskih mjera kao odgovor na te optužbe.

BIRN-ova podrška istraživačkim novinarima i mladima da sagledaju kulturu nekažnjivosti unutar sigurnosnog sektora važan je korak ka unapređenju transparentnosti i vladavine prava u BiH. 

Povodom toga obratio se i Majkl Marfi (Michael Murphy), američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

- Policija ima vitalnu ulogu u svakoj demokratiji. Oni su prva linija napora da se osigura vladavina prava bez koje se demokratija zemlje, njena privreda i zaista njeno društvo raspadaju.

Policija je također za građane najvidljivija ruka vlasti. Policija je bliža građanima od gotovo bilo kojeg drugog dijela državne birokratije jer je njihova temeljna misija štititi građane i služiti im. Kada policija dobro radi svoj posao, ona osigurava da zajednice budu bezbjedne jer reaguje na kriminal, kao i na korupciju i zlostavljanje - započeo je Marfi.

Marfi je naglasio da to zahtijeva poštene, sposobne i dobro obučene policijske službenike koji se pridržavaju i slova i duha zakona i koji uživaju povjerenje zajednica koje treba da štite. 

- Kada je povjerenje između građana i policije na visokom nivou, a policijski službenici pokazuju da djeluju s integritetom, zajednice lakše dišu. Ljudi se osjećaju sigurnije u svojim domovima i na ulicama kada policija provodi zakone bez straha, favoriziranja ili pristranosti.

Namjera ovog projekta nije ocrniti policiju. Njegov cilj je ukazati na sistemske probleme unutar policije koji koče provedbu vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Ovo je važno zbog nezamjenjive uloge koju policija igra u zaštiti demokratije u zemlji i njenim zajednicama - dodao je američki ambasador u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.