BANJA LUKA

Nastavljeno zasjedanje NSRS, na dnevnom redu Nacrt zakona o imunitetu RS

Poslanici NSRS razmatrat će i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi

Narodna skupština RS. Fena

FENA

21.12.2023

Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske, jedna je od preostalih tačaka dnevnog reda sedme redovne sjednice Narodne skupštine RS, koja je nastavljena danas.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne odgovaraju za postupke u okviru svojih dužnosti i ukoliko bude usvojen, njime se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

Retroaktivna primjena

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđena je i njegova retroaktivna primjena od 1. augusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeo dužnost.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) i Ambasade SAD u Sarajevu ranije su reagirali na ovaj nacrt zakona, upozorivši da nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će u zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, predloženi zakon samo pogoršati situaciju.

Poslanici NSRS razmatrat će i Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, Prijedlog zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS te Prijedlog zakona o elektronskom novcu.

Pomoćnica ministra finansija Snježana Rudić pojašnjava da se zakonom o elektronskom novcu uvode nove usluge plaćanja koja osim banaka mogu pružati i mikrokreditna društva, kao i da se uvođenjem elektronskog novca sprečava i zloupotreba na internetu.

Proizvodnja naoružanja

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS, ministar privrede i poduzetništva Vojin Mitrović kaže da je cilj unapređenje i razvoj ove proizvodnje kao djelatnosti od strateškog interesa.

- Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme dosad nije bila normativno uređena u RS, te se ovim zakonom prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir, a proizvodnja naoružanja i vojne opreme bit će uređena kao djelatnost od strateškog interesa - istakao je Mitrović.

Na dnevnom redu nastavka sjednice NSRS su, između ostalih, i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu te Nacrt zakona o lovstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.