DODATNO POJAŠNJENJE

Odluka Vlade FBiH o isplati jednokratne pomoći isključuje zastupnike i ministre

Odluka je donesena u skladu s Uredbom o isplati pomoći od poslodavca, naveli su iz Vlade FBiH

Sa jedne od ranijih sjednica Vlade FBiH. Fena

E. Ć.

21.12.2023

Vlada Federacije BiH je objavila da isplata jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija isključuje zastupnike i ministre.

- Povodom pisanja pojedinih medija u vezi s Odlukom Vlade Federacije BiH, donesenom 18. decembra ove godine, o izdvajanju sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija,  obavještavamo da ova odluka isključuje izabrane zvaničnike i nosioce izvršnih funkcija.

Odluka je donesena u skladu s Uredbom o isplati pomoći od poslodavca.

Ovom odlukom se propisuje da se iz budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa budžeta FBiH, isključujući izabrane zvaničnike i nosioce izvršnih funkcija.

Također, Odlukom je propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu s Uredbom o isplati pomoći od poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika - saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.