PROBLEM MLADIH

Nazire li se rješenje zbrke u vezi sa subvencijama u KS: Svakom prijavljenom manje od 5.000 KM za novi stan?

Prema preliminarnoj listi, 1.141 aplikant ispunjava uvjete javnog poziva. Nemoguće da svi dobiju planiranih do 12.000 KM

Stambeno pitanje: Postoji li kompromisno rješenje. Facebook

Danijal Hadzovic

22.12.2023

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo ove godine privukao je ogromnu pažnju javnosti.

Nedovoljno novca

Jedan od razloga jeste i neočekivano veliki broj kandidata koji, prema preliminarnoj listi, ispunjavanju uvjete, te su se vlasti u KS našle u "problemu".

Naime, konačni obećani iznos je 5,5 miliona maraka, koji bi trebao biti jednako podijeljen svima koji ispunjavaju uvjete javnog poziva.

Međutim, s obzirom na veliki broj prijavljenih, ispostavilo se da taj novac neće biti dovoljan za sve koji su aplicirali.

Da je taj iznos nedovoljan, još početkom novembra upozoravao je tadašnji ministar Almir Bečarević. On je nedavno objavio i dokaz da je cijelu Vladu KS o tome obavijestio 6. novembra.

Naime, prije raspisivanja poziva obećano je kako će pojedinačni iznos subvencije iznositi do 12.000 KM.

Prema preliminarnoj listi, 1.141 aplikant ispunjava uvjete javnog poziva.

Kako je premijer Nihad Uk kazao u medijima, osim predviđenih 5,5 miliona, neće biti dodatnog izdvajanja novca.

Dakle, na Vladi je bilo da razmatra dvije opcije: rasporediti ukupan novac linearno svim aplikantima koji ispunjavaju uvjete ili "podvlačenje crte".

Iako zvaničnih izjava nakon okončanja sjednice nije bilo, nezvanično je Vlada dogovorila raspodjelu novca svim kandidatima linearno.

To bi značilo, prema preliminarnoj listi, da bi svaki kandidat trebao dobiti oko 4.820 KM.

Nastanak zbrke

Uvjeti javnog poziva otvorili su mogućnost da pravo na subvenciju ostvare vlasnici nekretnina u inozemstvu, ali i u drugim kantonima u FBiH, RS i Distriktu Brčko.

Komisija koja je sastavljala kriterije javnog poziva je naivno računala na savjest i moralnu odgovornost građana.

Naime, osoba koja je aplicirala na javni poziv trebala je dostaviti dokaz iz nadležnog suda da ne posjeduje nekretninu u mjestu rođenja i mjestu boravka (što je u ovom slučaju KS). Isto važi i za supružnika prijavljenog aplikanta, ukoliko ga ima.

Primjera radi, ako je aplikant rođen u Zenici, trebao je dostaviti dokaz nadležnog suda da ne posjeduje nekretninu u mjestu rođenja, te dokaz o neposjedovanju nekretnine u KS gdje boravi.

Subvencija za influensericu

Međutim, javni poziv ne tretira druge dijelove BiH i inozemstvo pa tako aplikant može posjedovati kuće i hotele u Banjoj Luci, Tuzli ili čak u Turskoj.

Tako je u fokus javnosti došla influenserica s prebivalištem u KS i adresom u Turskoj koja je ostvarila pravo na subvenciju, sve u skladu s propisanim kriterijima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.