SARAJEVO

Porodice žrtava iz prijedorskog sela Zecovi ispred Suda BiH: Čekaju izricanje presude optuženima za 150 ubistava, mučenja i seksualna zlostavljanja

Neka tijela, među kojima i djece, do danas nisu pronađena

Porodice čekaju pravdu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

22.12.2023

Porodice žrtava iz prijedorskog sela Zecovi okupile su se danas ispred Suda BiH, gdje čekaju izricanje presude jedanaestorici optuženih za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi tokom agresije na BiH.

Udruženi zločinački poduhvat

Dušan Milunić zvani Bizon, Radomir Stojnić zvani Grom, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Uroš i Rade Grujčić zvani Gruja, Zdravko Antonić zvani Liko i Rajko Gnjatović nadimka Aćim optuženi su s još jednom osobom u odnosu na koju optužnica nije potvrđena.

Prema optužnici, oni su od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske i milicije Srpske Republike BiH, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor.

Vođeni u logore

Na području Zecova tokom agresije na BiH ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti. U selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, navodi se u optužnici iz 2014. godine, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”. 

Neka tijela, među kojima i djece, do danas nisu pronađena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.