DETALJI S ROČISTA

Odgođen početak suđenja Cvijetiću i ostalima: Optuženi Todorović nudi jemstvo za slobodu

Izdata naredba za privođenje optuženog Harisa Hodžića

Bojan Cvijetic (lijevo) s jednim od advokata. B. Cerić

13.12.2023

Početak suđenja Bojanu Cvijetiću i ostalima optuženima za organizirani kriminal i međunarodnu trgovinu drogom, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Harisa Hodžića koji je putem advokatice obavijestio Vijeće Suda BiH da je bolestan.

Predsjedavajući Vijeća sudija Izo Tankić izdao je naredbu za privođenje Harisa Hodžića na naredni pretres zakazan za 20. decembar.

Kao jemstvo nudi porodičnu kuću

Svi ostali optuženi, njih 17, došli su na pretres, kao i predstavnici optuženih pravnih lica.

Većina je na slobodi, osim Aleksandra Nikolića i Milivoja Todorovića kojeg je Njemačka izručila BiH.

Todorovićev branilac, advokat Igor Grkinić iz Bijeljine, uputio je prijedlog za ukidanje pritvora optuženom. U zamjenu da izađe na slobodu, Todorović je ponudio kao jemstvo porodičnu kuću svog oca, a u kojoj žive njegovi roditelji, supruga i djeca.

- Optuženi je u ekstradicionom pritvoru bio sedam mjeseci, ukupno je u pritvoru bio 13 mjeseci. Obećat će da se neće kriti, niti se vidi motiv da napusti BiH - kazao je branilac Grkinić koji je predložio sve mjere zabrane za Todorovića, ako treba i tri puta dnevno da se javlja policiji.

Advokat je naveo da je Todoroviću pritvor određivan samo zbog toga jer navodno duži period nije bio dostupan. Naveo je da je Todorović u Njemačkoj izgubio dokumente u taksiju i da je to prijavio policiji u Frankfurtu koja mu je savjetovala da se obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH. Todorović je u predstavništvu prijavio nestanak dokumenata, dao svoje pune podatke i dobio je putni list.

Milivoje Todorović izručen iz Njemačke. Tužilaštvo BiH

- Imao je namjeru da se vrati u BiH. Imao je karte „WizzAira“ za 7. novembar za let u Tuzlu. Otišao je na aerodrom i prilikom ukrcavanja u avion je uhapšen. Da li je to postupanje nekoga ko izbjegava pravosudne organe - kazao je advokat Grkinić

Naveo je da je Todorović još u Frankfurtu bio obaviještan zbog čega je uhapšen i da je prihvatio izručenje u BiH zahtijevajući skraćeni postupak.

Advokat je napomenuo da su ostali svi pušteni da se brane sa slobode.

Živio u džunglama

Državni tužilac Dubravko Čampara ponovio je raniji stav kojim traži da se odbije prijedlog Todorovića za jemstvo i ukidanje pritvora. Todorović je na aplikaciji Sky imao kodno ime Mr. Si.

- Todorović je jako specifičan u odnosu na ostale optužene. To je čovjek koji je duži niz godina živio u Južnoj Americi. Živio je po džunglama i kuhao kokain. Da je znao da Tužilaštvo posjeduje njegove komunikacije, nikad ne bi došao na područje Evrope - kazao je Čampara.

Vijeću se obratio i Milivoje Todorović.

- Ako prihvatite jemstvo i prvi put kad se ne pojavim spreman sam da potpišem svaku kaznu. Ja ću se odazivati pozivima suda, a sve što navodi Tužilaštvo je neistina - kazao je Todorović.

Vijeće će naknadno odlučiti i jemstvu.

Advokat Igor Grkinić. Avaz

Podsjećamo, Bojan Cvijetić, bivši savjetnik tadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića i još 17 osoba optuženi su u predmetu s dokazima Sky i Anom aplikacije.

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od 2019. do 2021. godine, organizirali, isplanirali i realizirali međunarodno krijumčarenje opojnih droga, u količini više od 35 kilograma opojne droge kokain, krijumčarene uglavnom s područja Nizozemske i Beligije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susjednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije.

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3.000 kilograma opojne droge marihuana -„skunk“, s područja Albanije kao i susjednih zemalja, na područje BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine opojne droge marihuana -„skunk“ na području BiH, gdje je pronađena i zaplijenjena količina od gotovo 316 kilograma, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su počinjenjem kaznenih djela pranja novca ubacivali u legalne finansijske tokove, kupnjom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta, na području Banje Luke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta), kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.