KANDIDAT ZA DIREKTORA

Prof. dr. Gavrankapetanović: Nisam član nijedne stranke, može se vratiti entuzijazam na KCUS

Kadar KCUS-a sposoban je da to uradi, pojačan sa svima onima koji žele da se vrate, edukacijama ljekara, poručio je Gavrankapetanović

Gavrankapetanović: Završio sam magistarski studij iz zdravstvenog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Društvene mreže

N. Aj.

26.12.2023

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i kandidat za novog generalnog direktora KCUS-a, govorio je za BHT o svom radu u Općoj bolnici, zašto se kandidirao za direktora KCUS-a i političkoj podršci koju ima.

Niz problema

- Komisija ima svoja mjerila u odnosu na sve što ste uradili, rukovodna iskustva, akademski rad... Čast mi je da sam prvorangirani na konkursu. Smatrao sam da je veliki izazov, ali i moja obaveza da se prijavim na taj konkurs i da pokušamo zajedno napraviti jedan iskorak u zdravstvu. Vrijeme je izazovno, javni sektor se susreće s nizom problema, kako sačuvati ljekare, slati ih na edukacije, u Sarajevo dovesti najbolje timove iz čitavog svijeta... - rekao je Gavrankapetanović.

Naglasio je da ispunjava sve uvjete konkursa bez obzira na navode pojedinih medija koji tvrde suprotno.

- Imate spinove, očito tu imate i neke igre sa strana, mene to ne zanima... Ja sam završio magistarski studij iz zdravstvenog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Ali uvijek su kod nas neke spekulacije i spinovi, to je valjda usud ovog prostora - kazao je, između ostalog, Gavrankapetanović.

Na pitanje o političkoj podršci i tome da li je unaprijed odlučeno da će on biti direktor KCUS-a, Gavrankapetanović je rekao:

Usaglasiti stavove

- Nisam pripadnik nijedne političke partije. Naravno, poštujem sve autoritete koji su dali taj prijedlog. Zadatak koji ćemo imati na KCUS-u smatram ništa manje teškim od onog koji smo imali tokom pandemije. Smatram da će trebati jedan značajan period da se stvari poprave, ali mislim da se može vratiti taj entuzijazam i da je kadar KCUS-a sposoban da to uradi, pojačan sa svima onima koji žele da se vrate, edukacijama ljekara... Želio bih krenuti od svake pojedinačne klinike, razgovarati sa zdravstvenim radnicima, da vidimo u kojem pravcu oni vide svoj razvoj i da usaglasimo stavove. Ono na čemu bih posebno insistirao jeste odnos prema bolesnicima koji dolaze da traže pomoć.

Za dva dana, 28. decembra, bit će održana sjednica Upravnog odbora KCUS-a na kojoj će biti odlučeno ko će biti novi direktor ove zdravstvene ustanove u četvorogodišnjem mandatu. Osim Gavrankapetanovića, kandidati za tu poziciju su Alen Pilav, aktuelni v.d. generalnog direktora KCUS-a, i Mevludin Mekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.