DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Kojović: "Dodik mi je obećao popunjen Ustavni sud"

Dodao je da trojka nije dala nikakvo obećanje Draganu Čoviću o izbornom zakonu

Predrag Kojović. BHT

N. H.

27.12.2023

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u emisiji na BHT-u, izjavio je da mu je predsjednik RS Milorad Dodik obećao popunjavanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali da se čini da od tog dogovora nema ništa.

- Sada vidim da govori da to neće uraditi. Kako da se dogovorimo kada se ne poštuje ono što se dogovorimo? Koji je smisao pregovora, razgovora i dogovora, ako ono oko čega se dogovorimo i rukujemo se ne ispoštuje - rekao je Kojović na BHT-u.

Bivši predsjednik Naše stranke također je govorio da bi vrlo rado razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali se pita koja je poenta, ukoliko se dogovori ne poštuju. Dodao je da trojka nije dala nikakvo obećanje Draganu Čoviću o izbornom zakonu.

- I teško da će biti ispunjeno na način kako su neki ljudi u HDZ-u razmišljali da Hrvati na biračkim mjestima glasaju za kandidate koji dolaze iz hrvatskog naroda, da se radi neka nova podjela, nove izborne jedinice... Naša stranka je jedina uputila prijedlog u proceduru i naš prijedlog je indirektni izbor članova predsjedništva iz FBiH - naglasio je Kojović. 

Na pitanje voditelja šta se dogodilo u TK, gdje je Naša stranka glasala protiv izjednačavanja prava Ostalih s pravima konstitutivnih naroda, Kojović je kazao da s tim nije upoznat.

Također, dotakli su se i inicijative za smjenu Staše Košarca zbog optužbi za nasilje u porodici.

Kojović je odgovorio i na pitanje da li je bilo licemjerno da predstavnici Naše stranke glasaju protiv smjene Košarca, iako su Sabina Ćudić i Mia Karamehić-Abazović rekle da će podržati smjenu.

- Pa ne bih rekao da je to tako. Mi kada se suočimo s novim činjenicama, preispitamo svoj stav - izjavio je Kojović, koji je zatim kao "nove činjenice" obrazložio da je postojala inicijativa za smjenu ministra Zukana Heleza i rukovodstva parlamenta pa smatra da bi se samo gubilo vrijeme na inicijative o smjenama u narednih šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.