PREDSJEDNIK NSRS

Stevandić: "Na proslavu Dana RS pozvan i Viktor Orban"

Proslava će proći u prisustvu brojnih zvanica iz regiona i Evrope, kazao je Stevandić

Nenad Stevandić. Avaz

N. H.

27.12.2023

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže da oni "neće posustati pred prijetnjama i da će neustavni 9. januar proslaviti "veličanstveno" uprkos zabrani visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). 

Proslava će proći u prisustvu brojnih zvanica iz regiona i Evrope, kazao je Stevandić, naglasivši da će prisustvovati i mađarski premijer Viktor Orban. 

Na zabranu proslave visokog predstavnika i Ustavnog suda, Stevandić gleda kao "malu pokvarenu namještenu utakmicu koju pokušavaju odigrati na teritoriji RS", dodavši kako je "RS iznad toga". 

Podsjetimo, Šmit je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske "jasan i direktan propust u provođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika", te nepoštivanje odluka tog suda predstavlja krivično djelo. 

Šmit je zatražio od visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozepa Borelja (Josep Borrell) da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri tih zemalja ne bi prisustvovali obilježavanju Dana RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.