MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Oglasili se iz RTVFBiH: Karamehmedović se kocka sa egzistencijom 1.300 radnika

Najveći dio ovog duga BHRT-a nastao je upravo za vrijeme Karamehmedovićevog mandata, navode u saopćenju

Belmin Karamehmedović. Facebook

H. J. I.

28.12.2023

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputila je poziv BHRT-u i RTVFBiH da do danas, 28.12. dostave usaglašen i potpisan ugovor ili aneks na ugovor u poslovnoj saradnji na naplati RTV takse na području Federacije BiH. Tim povodom saopćenjem se oglasio Poslovodni odbor RTVFBiH.

"Kocka se sa egzistencijom radnika"

- RTVFBiH ovim putem obavještava javnost da je još prije tri mjeseca potpisala Aneks na postojeći i od svih strana usaglašeni i na zakonu utemeljeni Ugovor o naplati RTV takse sa Elektroprivredom BiH. 

Poslovodni odbor RTVFBiH javno poziva generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da i on napokon potpiše Aneks na ovaj ugovor putem kojeg se već šest godina prikuplja RTV taksa na području FBiH.

Karamehmedović ga jedini odbija potpisati i time se kocka sa egzistencijom 1.300 radnika te stvara preduvjete za prestanak rada i likvidaciju oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu.

Pitamo se za čije ciljeve on to radi i projicira li se prestanak rada BHRT-a i RTVFBiH s ciljem da se oprosti 80 miliona maraka duga RTRS-a prema BHRT-u ili da se na ruševinama naših radio-televizijskih kuća uspostavi trajno podijeljeni javni servis?

"Eutanazija javnih servisa"

Istovremeno, s područja Federacija BiH ne postoje nikakva dugovanja BHRT-u po osnovu RTV takse.

Najveći dio ovog duga BHRT-a nastao je upravo za vrijeme Karamehmedovićevog mandata. A kada se zna da je on svojevremeno imenovao na najvišu uredničku poziciju BHT1 Tvrtka Milovića, osobu koja je na najgrublji način vrijeđala stradalu djecu sarajevske opsade, plašimo se i da je spreman izvršiti eutanaziju javnih servisa u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo Karamehmedovića da uvidi greške koje čini već duže vrijeme, vrati se u okvire zakona i morala te prestane opstrukciju nastavka naplate RTV takse.

Zakon poznaje zloupotrebu ovlasti i djelom i propustom, a činjenje ili nečinjenje kojim se neka osoba igra sa egzistencijom 1.300 zaspolenika i egzistencijom javnih servisa – jeste krivično djelo, sa stajališta zakona, ali je sa stajališta morala i patriotizma – djelo veleizdaje - stoji u saopćenju Poslovodnog odbora RTVFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.