PASSPORT INDEX

Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša: BiH najgore kotira od zemalja bivše Jugoslavije!

Zauzeli 44. mjesto, što znači da građani mogu putovati u 121 državu bez vize

Naš pasoš najgori od zemalja regiona. Facebook

Nerma Ajnadžić

28.12.2023

Bosna i Hercegovina je na sredini spiska najmoćnijih pasoša u svijetu prema internet-stranici „Passport Index“, koja obuhvata oko 200 zemalja. Naša država je na 44. mjestu, što znači da se s pasošem BiH bez vize može putovati u 121 državu.

Države regiona

To nije najbolja vijest uzme li se u obzir da sve ostale države bivše Jugoslavije bolje kotiraju od nas.

Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na sedmom mjestu i s čijim pasošem se može putovati u 173 zemlje bez vize. Pasoš Hrvatske se nalazi na osmom mjestu, Srbije na 32., kao zemlje čiji državljani mogu putovati u 137 zemalja bez vize, a Crne Gore na 37. mjestu. I pasoš Sjeverne Makedonije “moćniji” je od našeg, nalazi se na 36. mjestu.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nalaze se na prvom mjestu u 2023. godini, čiji vlasnici pasoša bez vize mogu putovati u 180 zemalja. UAE su ove godine s prvog mjesta „skinuli“ dugogodišnje prvake Japan i Singapur, koji su pali na peto mjesto.

Drugo mjesto dijeli pet zemalja: Njemačka, Španija, Francuska, Italija i Nizozemska, čiji građani mogu putovati u 178 zemalja bez viza. Treće mjesto dijeli, također, pet zemalja: Švedska, Finska, Luksemburg, Austrija i Švicarska, s čijim se pasošima može putovati u 177 zemalja.

Sirija na dnu

Sjedinjene Američke Države dijele šesto mjesto sa Slovačkom i Australijom. S njihovim pasošima može se putovati u 174 zemlje bez vize.

Aktuelne krize u Ukrajini te Izraelu i Palestini u velikoj mjeri utjecale su na globalna putovanja. I bez svjetske krize, nisu svi pasoši jednaki i ne mogu svi ljudi jednako putovati. Međutim, prema posljednjem izvještaju „Passport Indexa“, uprkos ovom jazu u mobilnosti, pasoši gotovo svake pojedine zemlje postali su snažniji ove godine.

Na samom dnu se nalazi Sirija, čiji državljani mogu putovati u 40 zemalja svijeta bez prethodnog izdavanja vize. Iznad nje na listi su Afganistan, Irak, Somalija, Pakistan...

Ovogodišnji "gubitnik"

„Passport Index“ opisuje Ujedinjeno Kraljevstvo kao jednog od „gubitnika“ u 2023. godini. Iako je ova država zabilježila rast svoje globalne ocjene mobilnosti, ovaj uzlazni trend je usporen borbom zemlje nakon Brexita da postigne sporazume o viznom režimu s državama članicama Evropske unije. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo još ima pristup bez viza u 175 zemalja.

Brojke

173 države prihvataju pasoš Slovenije bez vize.

172 države prihvataju pasoš Hrvatske bez vize.

137 država prihvata pasoš Srbije bez vize.

130 država prihvata pasoš Sjeverne Makedonije bez vize.

129 država prihvata pasoš Crne Gore bez vize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.