POSLANIK U NSRS

Salkić: Dodik iznio otvorenu i preciznu prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH

Salkić je naveo da je krajnje vrijeme za odlučnu i hrabru reakciju Tužilaštva Bosne i Herceovine protiv Milorada Dodika

Ramiz Salkić. Fena

S. S.

28.12.2023

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić izjavio je danas, reagujući na izjavu predsjednika entiteta RS Milorada Dodika koji je kazao da RS neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o imovini, da je Dodik iznio otvorenu, jasnu i preciznu prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine što zahtjeva hitnu reakciju nadležnog tužilaštva i visokog predstavnika.

Dodao je da priznanje da postoji jasan plan rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka, mira i stabilnosti obavezuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reagira po službenoj dužnosti i visokog predstavnika, jer je on tu da štiti provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Hrabra reakcija

Salkić je naveo da je krajnje vrijeme za odlučnu i hrabru reakciju Tužilaštva Bosne i Herceovine protiv Milorada Dodika kao generatora antiustavnih aktivnosti, separatističkih namjera i planova čija bi realizacija ugrozila teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, mir, živote i imovinu građana Bosne i Hercegovine.

- Ukoliko Milorad Dodik poduzme ove korake, a prije toga ne bude sankcionisan, pred građanima i historijom bit će odgovorni oni koji nisu uradili ono što im je bila zakonska obaveza a to je da spriječe i kazne zagovarače ugrožavanja mira i stabilnosti, a to su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i visoki predstavnik koji se ponaša kao visoki predstavnik za entitet Federaciju Bosne i Hercegovine, zadužen za ispunjavanje želja HDZ-a - tvrdi Salkić.

Istakao je da su oni koji relativiziraju i banaliziraju opasnost od prijetnji i planova Milorada Dodika po mir i stabilnost saučesnici u tom procesu koji svjesno dovode u zabludu građane, čime dovode u direktnu opasnost njih i njihove porodice.

Rušenje Dejtonskog sporazuma

Salkić je poručio da Dodika i njegove sljedbenike treba uvijek i iznova podsjećati da nikakva nezavisnost entiteta RS nije moguća bez rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, što podrazumijeva vraćanje na stanje prije potpisivanja mirovnog sporazuma kada entitet RS nije postojao.

- Interes svih građana u Bosni i Hercegovini jeste mir i stabilnost, a prije svega je to interes bosanskih Srba, jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom nagrađeni uređenjem BiH uprkos teškim zločinima i genocidu kojeg su počinile vojska i dijelovi policije bosanskih Srba pod vodstvom presuđenih ratnih zločinaca za počinjeni genocid, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Zbog toga separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik nanosi najveću štetu bosanskim Srbima jer je historija potvrdila u više navrata da svako onaj ko je pokušao dijeliti BiH u konačnici to nije uspio pa neće ni Dodik i njegovi separatistički sljedbenici - rekao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.