ČLANICA PREDSJEDNIŠTVA

Cvijanović: Izmjene Izbornog zakona su stvar političkog dogovora, nemoguće je prihvatiti nametanja

Svi znamo da treba ojačati izborno zakonodavstvo, ojačati mehanizme zaštite, kontrole, i to niko ne odbija, rekla je

Željka Cvijanović. Srna

S. S.

28.12.2023

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je nemoguće prihvatiti da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nameće izmjene Izbornog zakona jer to treba da rade domaće institucije.

Cvijanović je ocijenila da "nametanje zakona nije normalno i da isključuje tu mogućnost."

Ona je istakla da su izmjene zakona stvar političkog dogovora, a da dio "za koji Šmit prijeti da će nametnuti, ni ne rješava pitanja koja su delegirana od ozbiljnih političkih igrača kao što je HDZ, koji je tražio da se stvari iskristališu i da postoji nešto što su nazvali legitimnim predstavljanjem."

- Svi znamo da treba ojačati izborno zakonodavstvo, ojačati mehanizme zaštite, kontrole, i to niko ne odbija - rekla je Cvijanović za Radio RS i dodala kako od toga ne treba praviti eksperimente.

Prema njenim riječima, suština suštine je da to treba da rade domaće institucije, nikakav Kristijan Šmit, niti stranci, pogotovo da se time prijeti.

Srozana pozicija

Ona je kazala da "možda misle da će time ojačati individualnu funkciju, ali su u stvari totalno derogirali, degradirali, omalovažili, do blata srozali poziciju BiH."

- Ako je to vaš cilj, ok, vaš cilj je jasan - rekla je Cvijanović i dodala da kao izabrani političari u ovoj zemlji, imaju pravo da se suprostavljaju nametanju, što i čine.

Ona je ocijenila da "cijela struktura u okviru OHR-a, uključujući i Šmita, nastoji da sama sebe pozicionira, učini važnom, učini onima koji su tobože za razrješavanje određenih stvari, a u suštini sve što su do sada radili bilo je u funkciji komplikovanja stvari."

- Ne znam zašto bi se OHR borio da upravlja zemljom. Mislim da je logika u tome da ojačamo domaće struktre i pustimo ih da rade svoj politički posao za šta su izabrani - rekla je Cvijanović.

Kada se tome doda imovina, Cvijanović je istakla "da se vide manipulacije, kazavši da se pitanje imovine nekada svodilo na perspektivne lokacije u okviru odbrane ali je odjednom preko noći postalo paket aranžman."

Ona je navela da to nije samo pitanje "perspektivnih lokacije koje će koristiti Ministarstvo odbrane u Vijeću ministara BiH za potrebe zajedničkih Oružanih snaga BiH nego je odjednom postala priča o svemu drugom."

Kazala je da se to "dogodilo jer su Bošnjaci podnosili određene apelacije, a Ustavni sud, koji je politički nastrojen i morao je da se konsultuje sa visokim predstavnicima, donosio je takve odluke."

- Imovina je stvar manipulacije, jer prvobitno uopšte nije zamišljeno da se bavimo ovim stvarima već da odredimo dvadesetak perspektivnih lokacija - podsjetila je Cvijanović.

Degradacija BiH

Ona je napomenula da je tada rečeno da te lokacije mogu da se daju na trajno korištenje, ali ne da se prepisuje ne nekoga.

Ukazala je da je pitanje imovine zatim postalo cjelokupno, navodeći kako je "puno apsurda, i da je OHR napravio fantomsku grupu što je veoma smiješan pristup."

Ona je istakla da je sve to "apsolutna degradacija BiH, institucija, ali i evropskog procesa."

- Djeluje mi da su na Balkanu mnogi poslovi započeti, a ne mogu se završiti. Sa druge strane nema dovoljno vremena, jer treba vijek da prođe da bi se to samo od sebe poslagalo. Mislim da se vrtimo u krug - rekla je Cvijanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.