SARAJEVO

Žustra rasprava na početku sjednice Predstavničkog doma: SNSD protiv hitnih izmjena Izbornog zakona

Izborni zakon je toliko važna stvar da se ne može rješavati po hitnom postupku, rekao je Radmanović

Sa današnje sjednice. Fena

H. J. I.

29.12.2023

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u čijem je najavljenom dnevnom redu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Na samom početku sjednice vođena je žustra rasprava. Član kolegija Predstavničkog doma Nebojša Radmanović iz SNSD-a osporavao je hitnost postupka.

Ozbiljna rasprava

- Izborni zakon je toliko važna stvar da se ne može rješavati po hitnom postupku. On traži ozbiljnu, temeljitu raspravu. Trebali smo doći do izbornog zakona koji će biti koncenzus. Siguran sam da i u SDA ima veliki broj ljudi koji imaju primjedbi i koji se ne slažu s hitnim postupkom. Niko ozbiljan ne može da se složi s hitnim postupkom Izbornog zakona, posebno s ovoliko članova. Jedino ako predlagači i oni koji danas ovo podržavaju misle da je prepadanje od ovog čovjeka koji sebe naziva visokim predstavnikom važno i da zato moramo imati hitan postupak. Ja baš obrnuto mislim, da baš to nije razlog. Danas nije moguće ovako raditi i uvojiti ovakav zakon, ovo kažem u ime Kluba SNSD-a. Uđimo u normalnu priču svih relevantnih faktora oko novog izbornog zakona u BiH, a ne na ovaj način - rekao je Radmanović.

Nenad Grković iz stranke "Za pravdu i red" upitao je Radmanovića koliko dugo sjedi u Parlamentu BiH i koliko mu još vremena treba da razmišlja o promjenama Izbornog zakona.

Eksperti iz međunarodne zajednice

- Koliko to nama još vremena treba da razmišljamo da bismo riješili neke stvari - rekao je Grković koji je ukazao na to da su na ovom zakonu radili eksperti iz međunarodne zajednice.

Radmanoviću je zasmetao način na koji mu se Grković obratio pa je zatražio riječ za ispravku krivog navoda.

- Krajnje neprimjereno je postaviti pitanje na grub način. Dugo sam ja ovdje, to je tačno. Dugo smo raspravljali o izbornom zakonu. Nijedna moja rečenica nije bila za bezobrazan nastup nekog drugog zastupnika - rekao je Radmanović.

Branislav Borenović (PDP) je rekao kako je jasno da SNSD želi prolongirati izmjene Izbornog zakona "do beskonačnosti".

- Ne prihvatam prolongiranje ili radne grupe koje nisu ništa radile. Unutar njih se formiraju radna tijela koja imaju isključivo cilj da prođe još jedna godina, još jedan izborni proces i da dođemo u situacju da nikad ne dođe do izmjena Izbornog zakona - rekao je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.