LJUBITELJ ADRENALINA

Video / Adnan Pezo je zaljubljenik u ekstremne sportove: Panoramski let od Trebevića do "Avaz Twist Towera"

U početku me bilo strah, ali, čim smo poletjeli, strah je potpuno nestao i razvila se ljubav, govori Pezo

Pezo: Iskustvo letenja. Avaz

3.1.2024

Adnan Pezo, iskusni paraglajder, zaljubljenik u ekstremne sportove i član „Extreme Sport Cluba” Sarajevo, svakodnevno koristi priliku kako bi mogao uživati u nevjerovatnim prizorima iz zraka.

Miran i blag dan, kakav je bio jučer, Pezo je iskoristio za panoramski let, pa je, kako kaže, poletio s Trebevića, a sletio pored najviše zgrade u regionu „Avaz Twist Towera“.

Kraći i duži preleti

Pezo je govorio za „Dnevni avaz“ o svom iskustvu letenja i kako je sve počelo.

- “Extreme Sport Club” Sarajevo je nastao 2001. godine, a trenutno brojimo više od 40 članova. U toku zimskih dana nemamo baš neke mogućnosti da radimo velike prelete, pa onda panoramski letimo iznad grada i planina. Danas (jučer, op. a.) je kratak dan, pa smo panoramski razgledali i letjeli iznad grada - kazao je.

Kada je riječ o jučerašnjem letu, Pezo je kazao kako je to bio jedan panoramski let.

- Poletjeli smo iznad Trebevića, sletjeli smo kod “Avazovog” tornja. Kada je proljeće, ljeto i kvalitetniji dani, onda radimo duže prelete. Nekoliko naših članova je znalo čak s Trebevića odletjeti za Srbiju, Zlatibor, Užice... - rekao nam je Pezo.

Objasnio nam je i kako se polijeće.

Prizor iz zraka. Avaz

- Polijeće se paraglajderom s planina, zavisno od mjesta, uvjeta i jačine smjera vjetra koji puše taj dan, te na osnovu toga biramo mjesto s kojeg ćemo letjeti. Danas je puhao jugozapadni vjetar koji je idealan za Trebević - kazao nam je.

Dobna granica

Kad je riječ o trajanju leta, Pezo ističe da to zavisi od uvjeta te navodi da su jučer letjeli 30-40 minuta, dok je njegov kolega koji je letio za Srbiju imao let u trajanju od pet sati. Dobna granica kod paraglajdera ne postoji. Najmlađi član tek treba napuniti 18 godina, a najstariji ima 70.

Za naš list opisao je i kako je izgledao njegov prvi let. Osim samostalnog letenja, kazao je da u klubu nude i tandem letove, gdje se svi mogu prijaviti i letjeti kao putnik.

- Moj prvi let je bio upravo takav. Iskreno, u početku me bilo strah, kažu da svaka osoba ima urođen strah od letenja, ali, čim smo poletjeli, za nekoliko minuta strah je potpuno nestao i razvila se ljubav - istakao je Pezo.

Kurs za simuliranje incidenata

Iako je strah od letenja prirodan kod ljudi, Pezo ističe kako je on za nekoliko minuta u zraku postao veliki zaljubljenik.

- Onaj ko odluči da počne da leti, završi osnovni kurs, gdje se vježba polijetanje i slijetanje i leti se prvih godinu u mirnim uvjetima, kada nema mogućnosti za ozbiljniji incident. Također, postoji kurs za simuliranje incidenata. U Turskoj postoji mjesto gdje polijećemo s planine Babadag i letimo iznad mora 2.000 metara te tako simuliramo incidente i spašavanje tokom leta... - pojasnio nam je Pezo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.