DRŽAVNI MINISTAR

Forto: Sredstva od RTV takse uplaćivati na račun BHRT-a

Ne mogu vam predvidjeti kada će Ugovor biti potpisan i na koji način, rekao je Forto

Edin Forto. N. Šaljić

H. J. I. / BHRT

4.1.2024

I dalje je upitno na koji način će se naplaćivati RTV taksa. Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je u emisiji Intervju BH radija 1 da ostaje pri stavu da se sredstva od RTV takse uplaćuju na račun BHRT-a.

Kada će ugovor biti potpisan

- Ne mogu vam predvidjeti kada će Ugovor biti potpisan i na koji način. To rade Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda. Ono što mogu potvrditi je da jesam poslao instrukciju i jesam tražio da ono što se u državnom Zakonu o javnom servisu pominje uplata na jedinstveni račun koji nikako ne može biti račun Federalne televizije već BHRT-a. I to je moj stav.

U intervjuu za BH radio 1 ministar Forto govorio je i o novom Zakonu o Javnom servisu za čiju je izradu formirana radna grupa. Poručuje i da je bitno da se on tretira kao jedan od ključnih prioriteta za ulazak u Evropsku uniju.

Radna grupa

- Ja sam formirao radnu grupu za novi Zakon, ali mislim da kakav god on da bude bitno je da bude Zakon iza kojeg će stati svi oni koji budu glasali za njega, pri tome mislim i na Vijeće ministara i na Parlament, da ne pišemo neki zakon koji neće proći. Zbog toga je ta politika kompromisa nešto što je bitno i za ovaj zakon. Ono što ja insistiram je da se Zakon o javnom servisu tretira kao jedan od ključnih prioriteta za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ne postoji normalna država koja nema svoj stabilan Javni servis. Mislim da se trebamo priključiti toj grupi država. Ima puno stvari na kojima se može raditi da dobijemo jedan normalan evropski zakon koji će i biti usklađen sa evropskim direktivama i koji će ispuniti ovo što ja mislim da je najvažnije a to je finasijska održivost i samostalnost Javnog servisa - rekao je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.