NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Više od 150 ljudi rezerviralo apartmane koji ne postoje: Ko vara turiste u Kantonu Sarajevo

KS posjetilo 13.529 turista. Ostvareno 31.540 noćenja. Izvjesni David Perić je to činio i prošle godine

Prevareni turisti: Gradska uprava ponudila smještaj. N. Šaljić / Avaz

5.1.2024

Kanton Sarajevo zabilježio je nove rekorde kada su u pitanju dolasci turista tokom novogodišnjih praznika.

Sarajevo je bilo među glavnim regionalnim turističkim destinacijama za doček Nove godine, pa je tako ispred Vječne vatre bilo 27.000 ljudi, koji su uživali uz neprevaziđene hitove Lake, „Bombaj štampe“, „Zabranjenog pušenja“ i „Crvene jabuke“.

Odlične brojke

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, broj turista u periodu od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. godine viši je za 20,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

- Kanton Sarajevo posjetilo je 13.529 turista, što je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je zabilježeno 11.264, više za 20,1 posto, a u odnosu na 2019., kada ih je zabilježeno 6.299, više za 114,7 posto - saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Statistika pokazuje i da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu, kada ih je zabilježeno 21.971, više za 43,5 posto, a najviše turista je bilo iz BiH, te zemalja okruženja - Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Sjeverne Makedonije, te Turske, Švicarske, Švedske... U prosjeku su se zadržavali od dva do tri dana.

Ko je David Perić

U toku novogodišnjih praznika mnogi turisti rezervirali su smještaj za doček Nove godine, ali se ispostavilo da su prevareni. Grad Sarajevo je promptno reagirao te smjestio sve prevarene goste. Međutim, od nadležnih organa nismo dobili informacije ko je izvjesni David Perić koji vara turiste. Provjerom u Tužilaštvu, ta osoba uopće ne postoji niti je u bazi podataka. Putem „Bookinga“, stranice za rezervaciju smještaja, rezervirali su apartmane u Sarajevu koje je ponudio izvjesni David Perić, a koji uopće ne postoji, nego je neko ko se služi ovim lažnim identitetom. Turisti koji su rezervirali smještaj vrlo brzo su shvatili da ti apartmani ne postoje.

Facebook

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić kazao je za „Avaz“ kako je dobio podatak da je izvjesni David Perić prevario oko 150 turista, da MUP KS zna ko je, te da je to činio i prošle godine, pa je bio i privođen.

Rupa bez dna

No, kada su u pitanju smještajni kapaciteti, pretpostavlja se da su turisti većinom birali privatni smještaj. Problematika smještajnih kapaciteta u Sarajevu je prilično kompleksna, poprilično ih fali u starom dijelu grada koji najviše mami turiste, koji su primorani da smještaj traže na području Ilidže ili dalje.

Kada je u pitanju plaćanje poreza za noćenja, svi obveznici su dužni da ga plaćaju.

Međutim, kada je riječ o prevarenim turistima i inspekcijskom nadzoru privatnih kuća, stanova, soba, Poreznoj upravi je smanjena mogućnost inspekcijskih nadzora jer podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.