SRAMOTNO

Agonija najtežih bolesnika u UKC-u Tuzla: Pacijenti umiru, uređaja za zračenje i dalje nema

Pacijenti koji idu u Zenicu i Sarajevo samo za smještaj na mjesečnom nivou moraju izdvojiti 1.000 KM. Ne mogu vjerovati da svi šute, kaže Dervišević

Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Avaz

Meliha Smajkic

5.1.2024

Stanje u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, gdje onkološki i hematološki pacijenti mjesecima čekaju na potrebni aparat za zračenje, odnosno linearni akcelerator, sve je gore.

Strašna nebriga

Među onima koji trebaju zračenje je Senka Dervišević, magistrica sestrinstva, koja je skoro tri decenije provela u Klinici za dječije bolesti kao odgovorna sestra na Odjelu za hematologiju i onkologiju, pomažući mališanima oboljelim od malignih bolesti.

Dervišević je bila na liječenju u Turskoj, gdje joj je transplantirana koštana srž, a, nažalost, bolest joj se ponovo javila.

- Opet bijem bitku, što kažu, bez prestanka i, između ostalog, trebam i na zračenje jer se bolest proširila. A ovdje se ništa konkretno ne poduzima i, jednostavno, agonija se produžava. Zapravo, ta nebriga za hemato-onkološke pacijente je strašna. I nije meni stalo samo do mene, jer ja dobro znam u kojoj sam borbi. Jednostavno, ne mogu vjerovati da svi šute, a ja to ne mogu da gledam - priča nam Dervišević.

Navodi da cijela priča u vezi s famoznim akceleratorom ne traje samo godinu, s obzirom na to da se tender i ranije trebao raspisati, te da u brojnim zdravstvenim ustanovama širom BiH postoje slične situacije s drugim aparatima potrebnim za liječenje i dijagnostiku.

- Međutim, ova količina nebrige, nepoduzimanje, neiznalaženje rješenja i činjenica da se sve svelo na „prebacivanje loptice“ nepodnošljivi su - govori nam Senka.

Dervišević: Ponovo bije bitku. Facebook

Povrh svega toga, dodaje, plasirane su informacije o sufinansiranju troškova, međutim, kako naglašava, u stvarnosti je situacija sasvim drugačija.

Lista prioriteta

- Kako sam bila na transplantaciji, u izolaciji sam i nemam dodira s drugim pacijentima. Međutim, do mene su došle informacije da pacijenti koji idu u Zenicu i Sarajevo samo za smještaj na mjesečnom nivou moraju izdvojiti 1.000 KM. A gdje je hrana, gdje je prijevoz do bolnice, gdje za pratnju u situaciji kada se pacijent ne može pustiti sam u drugom gradu?

Žalosno je to da se toliki novci izdvajaju za štošta, ali valjda bi trebala postojati lista prioriteta da se i za to sve izdvoji neka suma novca, a ne samo za autobusku kartu, što se, navodno, plaća - govori nam Senka.

Otvaranje ponuda

Na listi čekanja pacijenata kojima je potrebna terapija zračenja je njih 40. Navodno, sredinom ovog mjeseca bit će otvorene ponude za nabavku linearnog akceleratora u UKC-u Tuzla. Nadaju se da žalbi neće biti, a zbog čega je i prethodni tender poništen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.