PORAZNO

Trošenje novca građana nije dalo rezultate: Vlada ulaže, a titule i dalje zaobilaze sarajevske sportske klubove

Ministar Magoda najavio da će se ubuduće novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima. FK Sarajevo posljednju titulu osvojio 2020. godine

Klubovima ni budžet ne pomaže. Facebook

Danijal Hadzovic

6.1.2024

S ciljem sumiranja rezultata iz 2023. godine, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda okupio je predstavnike četiri sarajevska kluba, i to FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna (Bosna Royal) i ORK Bosna.

Velika izdvajanja

Iako je u prošloj godini za ova četiri kluba Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo izdvojilo rekordnih 2.620.000 KM, ogromna ulaganja nisu pratili sportski rezultati. To je i osnovni razlog zbog kojeg je u petak organiziran sastanak, na kojem je učesnicima jasno stavljeno do znanja da se finansijska podrška institucija ni za koga ne podrazumijeva i da velika ulaganja javnog novca moraju biti opravdana rezultatima. Ministar Magoda podsjetio je sagovornike da sportski klubovi predstavljaju istinske simbole Sarajeva i da to nikada ne smiju izgubiti iz vida.

Magoda je najavio da će u narednoj godini za ova četiri kluba Ministarstvo novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima, te će, shodno uloženom novcu, maksimalno biti uključeno u sve procese funkcioniranja klubova, kako je to slučaj bilo gdje u svijetu s onima koji ulažu veliki novac. Uz ovu veliku promjenu u kontroli trošenja novca građana, ministar je najavio i pojačanu kontrolu trošenja budžetskih sredstava od sportskih klubova.

"Mršavi" rezultati

Vlasti u Kantonu Sarajevo posljednjih godina odlučile su izdvojiti značajnija budžetska sredstva za četiri najvažnija kluba u našem gradu. U periodu između 2016. i 2021. za četiri sarajevska kluba iz budžeta je izdvajano, u prosjeku, tek nešto iznad 600.000 KM. Sarajevski klubovi godinama su apelirali na vlasti da su im potrebna znatno veća ulaganja za njihov rad. U posljednje dvije godine ta su sredstva više nego učetverostručena. Treba napomenuti da su to samo sredstva od Vlade KS, ne računajući općine, koje, također, finansiraju sarajevske klubove.

Magoda: Najavio oštrije kriterije. Vlada KS

Ipak, veća ulaganja nisu donijela značajnija poboljšanja.

Posljednjeg prvaka u fudbalu grad je imao 2020., kada je prvenstvo osvojio FK Sarajevo, dok je Željezničar posljednju titulu osvojio davne 2013. godine. KK Bosna, koja je posljednju titulu osvojila još 2008. godine, i pored povećanog finansijskog izdvajanja, nastavlja kuburiti s problemima, dok ORK Bosna titulu čeka još od 2011. godine.

Da stvar bude gora, zbog njihovog historijskog značaja i renomea vlasti u KS odlučile su otvoreno favorizirati ova četiri kluba bez obzira na rezultat, u odnosu na neke druge, novije klubove, poput KK Spars, koji, i pored manje institucionalne podrške, ostvaruje solidne rezultate.

Ima i pozitivna strana

Ministar Magoda ponovio je raniji stav o spremnosti za sufinansiranje infrastrukture kao osnove za razvoj klubova, što se primarno odnosi na FK Sarajevo i FK Željezničar.

Kao pozitivne činjenice, navedeni su projekti Ministarstva, zahvaljujući kojima je, kroz ulaganje u iznosu od jedan milion KM, FK Željezničar znatno smanjio finansijske dugove, a FK Sarajevo identičan iznos uložio u omladinski pogon. Pozitivno su ocijenjeni i evidentan povratak publike na košarkaške utakmice KK Bosna, te realna mogućnost povratka RK Bosna u prvu ligu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.