FUP IH RAZOTRKIO

Booking mafija: Ovo su strani državljani koji su varali bh. građane za smještaj!

Federalna uprava policije podnijela je izvještaj protiv dva strana državljanina koji su prevarili na desetine bh. građana

Lani prevareni bh. građani. Avaz

E. Ć. - M. Aš.

6.1.2024

Nakon što je "Avaz" danas objavio da je državljane Srbije za smještaj u Sarajevu prevario izvjesni Ismet Zahirović, što potvrđuju bankovni računi i uplatnice, otkrivamo šta se dešvalo lani iste godine.

Naime, Federalna uprava policije lani je podnijela izvještaj protiv dva strana državljanina zbog prevare na Bookingu. Prevareno je na desetine bh. građana.

- Lice E.H. u decembru mjesecu 2022. godine, koristeći bankovnu karticu posredstvom web platforme www.booking.com, izvršio rezervaciju smještaja/apartmana pod nazivom oglasa: "Super Urban Home", a potom sa iste bankovne kartice, slijedeći upute NN lica, izvršio i plaćanje usluga smještaja u novčanom iznosu od 162,00 eura, u protuvrijednosti u KM 317,00., a za koje plaćanje i oglas je kasnije utvrdio da je nepostojeća usluga.

U toku sprovođenja istražnih radnji identifikovani su tragovi mogućeg postojanja predmetnog oglasa na platformi "Booking.com", a koji oglas prikazuje iznajmljivanje smještaja u ulici Kranjčevićeva broj: 35, Sarajevo, sa fotografijama.

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije poduzeli su mjere i radnje iz svoje nadležnosti i riješili ovaj slučaj na način da su podnijeli Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv dva lica i to: Yevhen Hubrii (1979.) nastanjen u Republici Poljskoj (državljanin Ukrajine) i Hiu Zhang (1991. godine) nastanjen u NR Kina (državljanin NR Kine) - navodi se u saopćenju FUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.