INCIDENTI REDOVNA POJAVA

Hamdija Fejzić za "Avaz": Bošnjacima se na ovaj način šalje poruka da nisu dobrodošli u Srebrenicu

Ispod crvene linije ne smijemo ići a izgleda da su neki tu liniju prešli i da ih ne interesuje država BiH, poručio je Fejzić

Fejzić: Mi njima jednostavno smetamo u entitetu RS. Avaz

Alen Bajramovic

7.1.2024

U vrijeme obilježavanja vjerskih i drugih praznika, ali i godišnjice genocida, incidenti u Srebrenici predstavljaju već redovnu pojavu, kazao je za "Avaz" Hamdija Fejzić, bivši zamjenik načelnika ove općine koji je u novembru prošle godine smijenjen sa ove pozicije. 

Bošnjacima se i na ovaj način šalje poruka da nisu dobro došli u Srebrenicu.

Vrše pritisak

- Mi njima jednostavno smetamo u entitetu RS. Međunarodna zajednica bilo kojem problemu u Srebrenici pristupa inertno, pušta da vrijeme učini svoje. Oni koji ovo rade vrše pritisak da odustanemo od ovog prostora ili da nas bude što manje na ovom prostoru i da ne budemo politički faktor - kazao nam je Fejzić.

Na taj način, upozorava, bit će završena njihova misija.

- Njihova misija je da entitet RS ostane bez Bošnjaka, Hrvata znamo da su se otarasili i da ih je veoma mali broj. Na ovaj način žele da ostvare ono što u potpunosti nisu mogli s puškom od 1992. do 1995. godine - ističe Fejzić.

Moraju se osvijestiti

Smatra da će u tome i uspjeti ako se Bošnjaci, kao do sada, budu oslanjali na međunarodnu zajednicu i čekali da neko drugi zaštiti povratnike i državu BiH.

- Uspjet će ako Bošnjaci budu spavali i borili se ko će koju stolicu da dobije, koliko će para da zaradi a ne zna u kojoj će ih državi poslije trošiti. Moraju se osvijestiti i upitati se šta to oni hoće. Ako hoće jedinstvenu BiH onda moraju jedinstveno i nastupiti, bez obzira na političke razlike. 

Ispod crvene linije ne smijemo ići a izgleda da su neki tu liniju prešli i da ih ne interesuje država BiH. Time omalovažavaju žrtve date u odbrani BiH, žrtve genocida. Mi im to nećemo halaliti. 

Ako Bošnjaci na ovaj način reaguju, dodvoravajući se međunarodnoj zajednici, pokušavajući da je privole da nešto urade, neće to oni uraditi, kao što nisu ni u enklavi Srebrenica. Isto je to ponašanje, samo u drugom vremenu i okolnostima - ističe Hamdija Fejzić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.