VOJNI KOMENTATOR

Dean Džebić za "Avaz": Tuzla i Brčko, kao strateška tačka najviše vrijednosti, zone izvođenja vježbe USAF-a i OS BiH

Uz prelete bombardera B-1 prošle godine, možemo zaključiti da je BiH i više nego sigurno nebo, naglasio je

Dean Džebić. Facebook

Alen Bajramovic

8.1.2024

Dok na nebu iznad BiH traje vojna vježba američkih i Oružanih snaga BiH, vojni komentator Dean Džebić ističe rutu leta velikog tankera KC-135 Stratotankera, koji je iz Britanije doletio preko Srbije i služi kao podrška borbenim avionima F-16. Let Stratotankera već je uočen na Flight Radaru, a lovci ostaju nevidljivi jer tokom leta imaju isključene transpondere.

- U zadnjih nekoliko sati isti avion aktivno kruži iznad BiH u AAF zoni, odnosno zoni u kojoj se vrši tankiranje aviona. Treba istaći da KC-135 radi u zraku ovakve krugove zbog zone u kojoj mora biti spreman primiti prijateljske avione za tankiranje. Sam avion nosi do 90.000 litara goriva i može ostati u zraku čak 20 sati. S druge strane, na terenu su američki lovci F-16 uvježbavali integraciju američkih Snaga za specijalne operacije (SOF) sa JTAC timom OSBiH. Mi smo to već uvježbavali na poligonu u Glamoču prije par godina i naš JTAC tim je i najmlađa specijalnost OSBiH formirana uz svesrdnu podršku Sjedinjenih Država – pojašnjava Džebić.

Veoma važnim smatra i zone određene za izvođenje ovog dijela vježbe, prostor Tuzle i Brčkog.

- Brčko, kao strateška tačka najviše vrijednosti, s obzirom na ranija ISR izviđanja EUFOR-a, ima veliki značaj u planiranju operacija. Uz prelete bombardera B-1 prošle godine, možemo zaključiti da je BiH i više nego sigurno nebo kada najjače zrakoplostvo svijeta u bh. zračnom prostoru višesatno boravi sa najskupljim aparatima iz svog arsenala. Zbog loše vidljivosti i zone za zračno tankiranje koja je vrlo složena i piloti USAF-a imali su ozbiljan zadatak. Zračno tankiranje smatra se jednim od najkompleksnijih zahvata u vojnoj avijaciji i takav rizik svakako korespondira sa međusobnim povjerenjem BiH i SAD – ističe Džebić.

On je prokomentirao i saopćenje Ministarstva odbrane BiH u kojem se navodi da je ministar Zukan Helez danas održao hitan sastanak s vojnim izaslanikom SAD.

- Uzimajući u obzir politički trenutak, planirane aktivnosti i sveukupna politička kretanja - zajednička vježba je provedena prije planiranog roka. Što je svakako pohvalno, s jedne strane, s obzirom na to da je pokazan visok stepen stručne osposobljenosti JTAC tima OSBiH u dinamičnim uslovima. S druge strane, poslana je loša poruka, jer su javnost prije institucija izvijestili mediji, da bi Ministarstvo odbrane posljednje dalo informacije, čak i nakon Ambasade SAD u BIH – kaže Džebić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.